Az egyház szentjeire hétfőn, halottainkra kedden emlékezünk. A temetők megszépültek az ünnep előtt, de a hosszúra nyúlt hétvégén a távolabbi hozzátartozók sírjaihoz is ellátogathattak sokan.

 

Sokan már szombaton készülődtek a mindenszentek és halottak napjára. Mécses igaz még kevés égett, de annál több sírt takarító, virágot rendezgető embert lehetett látni a helyi temetőkben. Vannak, akik nem csak saját hozzátartozójuk kegyhelyét szépítik halottak napja közelében, az elhanyagolt, közelben lévő emlékhelyeket is takarítják. Így például a helyi hősi halottak rendezett sírjain is sok mécses ég rendszeresen.
A temetőgondnokok mellett az önkormányzat is segédkezik a temetők szépítésében a falevelek, régi koszorúk összegyűjtésében, elszállításában és a parkolók takarításában. A szentjánosi temetőbe 5 új padot is kihelyeztek. További öt pad a szentjánosi főutca környékre is került. A padfelújítás keretében a főutca művelődési ház környéki szakaszára is öt új padot helyezett ki az önkormányzat.
Persze a virágok és mécsesek mellett lélekben is felkészülünk. Czank Vilmos helyi plébános szerint nagyon fontos, hogy gondolatainkban is ráhangolódjunk ezekre a keresztény ünnepekre. Mint utalt rá, figyelnünk kell arra, hogy a sok virág és díszes mécses külsősége mellett ne vesszen el a lényeg: az, hogy ahogy szentjeinkért imádkoztunk mindenszentekkor, a már elhunyt szerettünkért tegyük ezt halottak napján.
November elseje 2001-től munkaszüneti nap, az idén ez hétfőre esett, így a távolabbról érkezőknek több idő jutott ellátogatni hozzátartozójuk sírjához. A buszok és vonatok november elsején, hétfőn, vasárnapi menetrend szerint közlekednek, kedden viszont már a megszokott menetrend lesz érvényben.
Mindenszentek 835-től a kereszténység ünnepe, ezen a napon az üdvözült lelkekre emlékezünk, nem sokkal ez után ehhez kapcsolódva alakult ki a halottak napja, amikor minden halottért imádkozunk. Magyarországon a két egymást követő ünnepet a nem katolikusok is megtartják.
Horváth Lívia
-hirdetés- -hirdetés-