Kifelé haladnak a gazdasági válságból a Jánossomorjai üzemek, gyárak. Ezt jól mutatja, hogy az elmúlt két évben több mint tíz fejlesztési beruházás valósult meg illetve fejeződik be a közeljövőben városunkban. Ezzel nem csak a cégek, de városunk is jól jár, hiszen újabb munkahelyeket illetve több helyi adót teremtenek ezzel a vállalkozások.

 

Az autóalkatrészeket gyártó svájci SFS Intec AG jánossomorjai leányvállalata új gyártócsarnokot épít a már meglévő telephelyén. A beruházás 2008 tavaszán indult volna, ám a gazdasági válság miatt a cég kénytelen volt elhalasztani a fejlesztést. Idén augusztusban azonban új projekteket nyertek el így megkezdődtek a munkálatok. Várhatóan áprilisban már átadják az új üzemcsarnokot.
– „Úgy gondolom, hogy az autóipari cégeknél múlt év közepe óta megindult a válságból való kilábalás. Ezt az építőipar még annyira nem érzi, de mindenképpen pozitív és bíztató jelek vannak arra, hogy ha lassan is, de elindultunk kifelé abból a gödörből, amibe kerültünk 2008. őszén.” – mondta el Pénzes László a jánossomorjai cég ügyvezető igazgatója.
A cég a beruházással 20-25 új munkahelyet teremt, a termelés nagyságrendje várhatóan megduplázódik majd és ez jelentős plusz bevételt jelent majd a város számára. Azonban nem az SFS Intec Kft. az egyetlen helyi cég, ahol nő a beruházási kedv.
Új szélkerékkel bővül városunk szélerőmű-parkja is, melyet a Renerwind Kft építettet. A közel 900 millió Ft-os beruházás várhatóan januárban zárul le, azonban a fejlesztés itt nem ér véget: egy második szélerőmű-parkot is tervez a cég. A hamarosan forgó hatodik szélkerékkel együtt a város mintegy 15 millió Ft-os éves iparűzési adóbevételre számíthat a helyi erőművektől.
Ősszel egy beruházás keretében a két testvércégek is bővítette helyi kapacitását: A Pez Hungária Kft is új üzemcsarnokot adott át, és az Ed Haas Hungária KFt is bővítette meglévő raktárépületét. De az Agro-Wirt Kft, és a Pakett Bt is fejlesztett, valamint a Port-Oil Kft benzinkútja is üzemel már. Ezeken a már megvalósult beruházásokon kívül folyamatban van még egy új burgonyaválogató és tároló épület, valamint a Miraplast Kft raktárcsarnokának létrehozása. A beruházások a város számára is fejlődést hoznak.
– „Az iparűzési adón túl az építményadó-emelkedés szintén lényeges tétel, de ennél lényegesebb a munkahelyteremtés – hogy az itt élő emberek elhelyezkedési lehetőséget kapjanak. – mondta el Dr. Kurunczi Károly, városunk polgármestere.
A helyi cégeket, vállalkozásokat tehát kevésbé érintette a válság, hiszen csak mintegy 20 százalék iparűzési adó csökkenést tapasztalt a városvezetés az elmúlt években és a helyi cégek nagy része stagnál vagy fejlődik.
Petz Brigitta
-hirdetés- -hirdetés-