Nyolcfős testület, négy bizottság, két nem képviselő bizottsági tag, egy tanácsnok, új alpolgármester. Ilyen döntéshozó önkormányzati szerkezettel vágott neki a következő négy évnek a régi-új polgármester, Dr. Kurunczi Károly. Az eskütételre szerdán, az alakuló ülésen került sor.

 

Az ülés elején György-Jakab Istvánné, a Helyi Választási Bizottság elnöke hivatalosan beszámolt a választási eredményekről, ismertette a választók döntését. Hozzátette, mindez az eddig önkormányzati választásainak leggyengébb részvétele mellett történt. Ezután átadta a megbízóleveleket mind a polgármesternek, mind a képviselőknek. Ezek ünnepélyes átvétele és a képviselői, polgármesteri, külsős tagok számára előírt és alpolgármesteri eskük után 2010. október 13-án megalakult Jánossomorja új önkormányzati irányítása
Létszámstop
A döntéshozói szerkezetben több változást okozott a tizenháromról nyolc főre lecsökkent testület. Ez több munkát és aktívabb részvételt követel meg a testülettől, mondta Kurunczi Károly. A fegyelmezettség azért is fontos, mert nyolc fővel nehezebb megőrizni a többségi határozatképességet. Bár hozzátette, az elmúlt 16 év alatt még egyszer sem volt határozatképtelen a testület. A jelenlegi tagok közül az elmúlt ciklusban mindenki ugyanígy (ugyanott) foglalt helyet az üléseken, az önkormányzat ’90-es megalakulásakor pedig hárman voltak ott a most is jelenlévők közül, így a tapasztalatok nyújtotta segítségre azért számít a polgármester. A létszám okozta változásokhoz tartozik, hogy a képviselők érintettségük ellenére is szavazhatnak bizonyos kérdésekben, részt vehetnek a szavazáson. Erre a határozatképesség biztosítása miatt volt szükség. Természetesen a szavazáson részt vevő tag érintettsége miatt még tartózkodhat.
Három darab négyfős, és egy háromfős bizottság alakult, kettő munkájában egy-egy nem képviselő tag is részt vesz, akik a terület szakértőjeként kaptak meghívást.  A pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke változatlanul Luka János maradt, tagok: Balsay Sándor, Bella Zsolt, Gotsch János. A Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság elnöke Bella Zsolt, tagjai: Winkler László, Wennesz József, és nem képviselő tagként a korábbi bizottsági elnök Nemes Csaba is megbízatást kapott. A Szociális Bizottság elnöke Winkler László, tagjai: Dr. Mihályi Zsuzsanna, Wennesz Jószef és nem képviselő tagként Csendes Viktória a gyermekjóléti szolgálat helyi referense. Az Ügyrendi Bizottság elnöke Luka János lett, tagjai: Bella Zsolt és Winkler László.
A Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság a testületi létszám szűkössége miatt megszűnt. E területre Balsay Sándort nevezték ki, településfejlesztési és környezetvédelmi tanácsnokká. Ő, mint a JTV-nek elmondta, e terület problémáinak megoldása érdekében szeretne együttműködni az e területhez értő, vagy ebben aktívan tenni akaró civilekkel. Ezért rendszeresen ülésező fórum összehívását szeretné, amely, akár a városi civil fórumhoz hasonlóan, tömörítené az aktivistákat, hogy megoldást keressenek a gondokra.
A testületben továbbra is helyet foglal, szavazati jog nélkül, Radics KálmánnéHanságliget képviselője.
A testület nyilvános, de titkos szavazással megválasztotta az alpolgármestert. E posztra a polgármester Lőrincz Györgyöt javasolta, akit ellenvetés nélkül elfogadott a testület. A polgármester egyben megköszönte az eddig két cikluson át alpolgármesterként dolgozó Gotsch János munkáját, akit idén megnövekedett munkahelyi feladatai miatt már nem tudta ellátni ezt a feladatot.
 
A tavalyi áron
– „Nem azok az esztendők ezek, amikor a tiszteletdíjakon változtathatunk.” – mondta Dr. Kurunczi Károly, így minden téren a korábbi ciklusban alkalmazott (bruttó) összegeket vitték át a következő évekre is. A polgármester illetménye a jogszabályok alapján 483 ezer forint, költségkerete pedig az illetmény 30 százaléka, 144 ezer forint. A képviselői tiszteletdíj 39 ezer forint, a bizottsági alapdíj pedig 17.500 – ezt a nem képviselő tagok is megkapják. Az alpolgármester 64.500 forintot kap. A képviselőknek egyébként 30 napon belül vagyonnyilatkozatot kell tenni jelenlegi helyzetükről.
Vezetői célok
Az ülés első szakaszát – a polgármesteri tiszteletdíj megállapításáig – Balsay Sándor korelnök vezette le. Kurunczi Károly polgármester ekkor ismertette célkitűzéseit. Ezek között a legfontosabb a város gazdasági stabilitásának megőrzése. A ciklus végére szeretné a települési úthálózatban megoldani a rossz utak gondját, évenként legalább egy teljes utca vagy több kisebb szakasz burkolati felújításával, de a parkok, utcák szépítése is a célok között kapott helyet. Az alapvető és vállalt önkormányzati feladatok eddigi szinten való továbbvitele is nagy hangsúlyt kapott. A fejlesztések terén legfontosabb a pályázati lehetőségek minél jobb kihasználása, mert, ahogy éreztette a városvezető, szinte minden nagyobb beruházás egy-egy esetleges győzelemtől remélhető. Ilyen például a turisztikai és információs központ létrehozása Pusztasomorján, vagy az önkormányzati intézmények energiagazdálkodásának racionalizálása. Cél még térfigyelő kamerarendszerek kiépítése, az okmányiroda változatlan megőrzése, az új iskolai szárny megépítése. Úgy kell tenni mindezt, hogy közben a helyi, lakossági adónemeket, mint például a tíz éve állandó, évi 1500 forintos kommunális adó, ne emeljük, mondta Kurunczi Károly. Fontos célkitűzése még a helyi civil szervezetekkel való kapcsolat erősítése, a városi rendezvények színvonalának megőrzése, és a tömegsport-rendezvények erősítése.
A munkát a testület novemberben kezdi meg, ezután is minden hónap utolsó szerdáján ül össze a grémium, most azonban november elején rendhagyó testültei ülést irányoztak elő, több téma sürgősségére való tekintettel.
Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-