Nem csak helyieket vonzott az ötödik tökfesztivál. Az évek óta nagy sikernek örvendő rendezvényre Mosonmagyaróvárról, Győrből és a szomszédos Ausztriából is érkeztek látogatók. A terményekből készült dísztárgyakon és virágkölteményeken kívül a legkülönbözőbb, tökből készült ételek is vonzották a tekinteteket. De idén először méhészeti kiállítást is láthattak a vendégek.

 

“Cucurbita, a Cucurbitaceae családjának névadó nemzetsége. Magyarországon általában kertekben termesztik. Egy fajtájuk (lopó-) kivételével Amerikából származik, Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században. Táplálkozási értéke nem különösen nagy; értékessé a C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk. Nemcsak gyerekcsemege, hanem prosztatabetegségek megelőzésére is használható. Édeskés ízű virágja is ehető. Egy termesztett variánsa olaj kinyerésére is alkalmas.”
1
Mindez a tök. Ám korántsem csak erről az egy növényről szólt a szombati tökfesztivál a Balassi Bálint Művelődési Házban, sokkal inkább őszi terménybemutatóra és étel-italkóstolásra invitálta az érdeklődőket a Társaskör Egyesület. Nem csoda, hogy idén több, mint hatszázan voltak kíváncsiak a rendezvényre. A tökből készült finomságok nagy sikert arattak, de a szőlővel és borokkal díszített asztal, illetve a borkóstolás sem hagyta hidegen a látogatókat. Sőt, a Győrből, Mosonmagyaróvárról érkezett vendégek között akadt, aki nem csak élményt, de receptet is vitt haza. Láthattunk kézzel faragott töklámpásokat, terménybemutatót, de a dísztárgyaknak is csak a készítőjük fantáziája szabott határt. Idén először belekóstolhattunk a méhészkedés világába, sőt, a lépeken kívül egy üvegládába zárt dolgozó méhkaptárt is megcsodálhattak a látogatók. Bonsaiokban és ásványkiállításban is gyönyörködhettünk.
A kisebbek kukoricababát is készíthettek, a nagyobbak pedig a pólófestést próbálták ki, de a tökfaragást is sokan kipróbálták. De a gyerekek már napokkal ezelőtt készültek: egy egész terem telt meg a lurkók ötletes munkáival.
A hagyományos esti felvonuláson idén talán minden eddiginél többen vettek részt, igaz, a töklámpafények kissé elmaradtak a tavalyitól, talán a kisebb lámpásoknak, talán a kicsit korán indult menetnek köszönhetően. A vonulókat népzenészek vezették, és a jó hangulathoz az út során feltűnő udvari és ablakokba helyezett lámpadíszek is hozzájárultak.  A művelődési házban aztán még rögtönzött táncházban koronázhatták meg az estét a vállalkozó szelleműek. A színes kiállítás még másnap is várta a kíváncsiakat.

A Társaskör Egyesület minden évben sikeres napokat tudhat magáénak, hiszen nemcsak a látogatók, de a kiállítók száma is egyre több, a régióból is vonz ide látogatókat a tökünnep.
Petz Brigitta – Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-