Váltakozó erejű szél és sárfoltok nehezítették a 2010-es év utolsó kerékpártúráját. A 16 vállalkozó kedvű kerekes a Hanság északi részét ismerhette meg – vezetőjük ezúttal Balsay Sándor volt.

 

Nem kellett biciklisek tömege közt szlalomoznia azoknak, akik 10 óra körül érkeztek a kultúrházhoz, hogy leadják voksaikat. A bringások száma még tucatnyi sem volt, igaz Pusztasomorján ismét csatlakoztak néhányan. A változékony, hidegre forduló időt ellensúlyozták az őszi színek és persze a beígért szalonnasütés.
Bringásra zárul a kocsmaajtó…
A jól ismert rigmus átirata ezúttal is igaz lett a Hanságligetre begördülő kerekesek számára – a „pihenőhely” ezúttal is zárva volt. Így a szalonnasütés után mindenki hozott anyagból csillapította szomját, vagy épp igyekezett melegen tartani magát.

Szakszerű vezető, értékes információk
A Hanságligetről Krisztinaberek felé vezető úton Balsay Sándor is csatlakozott a társasághoz, igaz, gépkocsival. Bemutatta az Észak-Hanság különlegességeit, a nyírfaerdőt, mely az Uráltól nyugatra csak itt figyelhető meg ilyen összefüggően. Emellett bemutatta a „vesszős erdőt” melynek érdekessége, hogy számos fafajta egyszerre van jelen a területén.
Az útvonal egy szakasza az erdőrezervátum határát is érintette. Itt nem folyik semmiféle erdészeti tevékenység, a növényzet eredeti, érintetlen formában él. A háborítatlan fás, mohás területre még belépni sem szabad.
Segítő kezek
Az emberi beavatkozás pozitív eredményeképp a túrázók megtekintették azt a forrást, melynek környékét Göncz Róbert évek óta gondozza. A víz akadálytalan felszínre jutásához a lelkes erdész csövet vezetett a mélybe, melynek kiömlőjéhez lépcsőt is épített. Így bárki kényelmesen olthatja szomját a tiszta vízből – így tettek a jánossomorjai kerekesek is.

Évzáró
A kerékpáros klub december elején tartja hagyományos évértékelő összejövetelét a kultúrházban, ahol a szokásos évi film-, és képvetítés mellett jutalmazzák majd a 2010-es év legkiválóbb bringásait is.
Prátser
-hirdetés- -hirdetés-