Bár a feketeerdei vízbázis Európa legtisztább ivóvizei közé tartozik, helyben mégis nátrium-hypoklorit hozzáadásával fertőtleníteni kell azt jelenleg. Igaz, a fertőtlenítőszerből adható legmagasabb érték alig egy ötödét juttatják a vízbe. A beavatkozásra azért van szükség, mert egy, az egészségre hangsúlyozottan ártalmatlan indikátor baktériumot találtak a vízben, ám ekkor is előírja a fertőtlenítést az ÁNTSZ.

 

Ezt mindaddig folytatni kell, amíg három egymásutáni vizsgálat negatív nem lesz – ami az elkövetkezendő két hétben várható. A korábban a Pannon Víz Zrt. laborja által elvégzett vizsgálatok az egész rendszerben csupán egy helyen mutatták ki a baktérium jelenlétét, a jánossomorjai vízműtelep zárkamrájában. Ott, ahol az Aqua Kft. kezelésében lévő feketeerdei víz befolyik a Pannon Víz Zrt. által működtetett helyi rendszerbe. Az okokat az önkormányzat nem tudja, ám mindent megtesz azért, hogy a lehető leghamarabban megszabaduljon ettől a szépséghibától az új vízbázisból táplálkozó rendszer. Mint azt Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta. – „Az önkormányzat úgy döntött, konzultálva az üzemeltetővel, mi is folyamatosan vizsgálni fogjuk ezeket a mintavételi pontokat, amit az ANTSZ előír, és kíváncsian várjuk az eredmények alakulását.”

A polgármester kiemelte, a baktérium nem okoz betegséget, ám jelenléte valamiféle hibára utal a rendszerben. Maga a baktérium a Coliform, ami csupán nevében, és elnevezését is erről kapva, formájában hasonlít a Coli baktériumhoz, megbetegedést nem okoz.

A klórozás ennek ellenére szükséges, ám nem olyan fokozott. Az adható felső határ csupán egy ötöde kerül szombattól a vízbe, előtte két ötödével kezelték a rendszert. Ám ennek is csupán az illata volt érezhető a csapvízben, íze nem. Dr. Kurunczi Károly hozzátette, az ország legtöbb területén ennél sokkal jobban és gyakrabban klórozzák a vizet, ezért is kérte a jánossomorjai lakosok türelmét a probléma remélhetőleg gyors elhárításáig. Hangsúlyozta, sem a baktérium, sem a fertőtlenítés nem okozhat egészségügyi gondokat, megbetegedéseket.

-hirdetés- -hirdetés-