Az eddigi legszorosabb végeredmény született a hatodik alkalommal megrendezett helytörténeti vetélkedőn. A városnapok nyitó eseményén idén tíz csapat mérte össze tudását, a zsűri egyhangú véleménye szerint egyre felkészültebben érkezve a megmérettetésre.

A program a szokásos tesztfeladatok kitöltésével kezdődött. A szervezők arra törekedtek, hogy kevesebb és egyszerűbb feladatokkal kelljen megbirkózniuk az ötfős csapatoknak – így fél óra múlva kezdődhetett a városi kincskeresés. A tanulók által már korábbi vetélkedőkről ismerős feladat során, a Szabadság utca környékén kellett elrejtett borítékokra bukkanniuk. Az ezekben talált helytörténeti feladványok megoldása szinte mindegyik csapatnak sikerült.

Látványosabb, prezentációk, élő adatközlők

A kapható pontszám majdnem felét a prezentációkészítésre kaphatták a versenyzők. A helyenként több-kevesebb tanári segítséggel elkészülő munkák során a tanulók nem csupán helytörténeti felkészültségüket bizonyították, hanem azt is, mennyire magabiztosak az infokommunikációs eszközök használatakor – projektor, laptop. A TÁMOP által előírt IKT órák hatása így már mérhető.

Külön érdekessége volt a megoldásoknak, hogy több csapat élő adatközlőtől gyűjtött információt – Nagy Zoltánné a 7 b-seknek segített a Kendergyár történetének feldolgozásában, Mátyás Ferenc és Bella Sándor pedig maguk is egy-egy prezentáció témái lettek.

Ehető feladatmegoldás

Az előzetes feladatok „hagyomány” tárgykörében két csapat is olyan megoldást választott mely a helyi gasztronómiához kapcsolódik. A zsűri így megkóstolhatta a 7 b somorjai mákos rétesét, a Klafszky hetedikeseinek lakodalmi süteményeiből pedig minden versenyzőnek jutott kóstoló.

Volt, aki győzött, de mindenki nyert

Ahogy Lőrincz György szervező, zsűri tag elmondta, a feladatok a tesztek oldaláról fokozatosan eltolódnak a kreatívabb és látványosabb megoldások felé. Így kerül egyre inkább középpontba a prezentáció, a gyűjtőmunka, vagy a terepen végzett kreatív feladatmegoldás is. Megemlített azt is, hogy az idei rendezvény nem csak a legszorosabb versennyel de a legfelkészültebb mezőnnyel is büszkélkedhet.

Végeredmények

1    7. osztály – Klafszky    78
Smuk Katalin
Tóth Laura
Vájlok Virginia
Wally Júlia
Teiml Viktor
2    7.b. osztály – lányok    76
Földesi Fanni
Balogh Adrienn
Hutflesz Petra
Horváth Zsófia
Kovács Kitti
3    6. osztály – Klafszky – lányok    71
Tóth Réka
Farkas Mónika
Molnár Vanessza
Nagy Regina
Holhós Dalma
4    7.b. osztály – fiúk    70
György-Jakab Bence
Orosz Gergő Bence
Mátyás Konrád
Dudás Dávid
Sebők István
5    6. osztály -Klafszky – fiúk    63,5
Bölcskei Ádám
Cser Krisztián
Szabó Attila
Teiml Richárd
Vitéz Marcell
6    8. osztály – Klafszky    62
Somogyi Dániel
Farkas Erika
Hencz Tímea
Futó Vivien
Lázár Ervin
7    6.b. osztály    58
Erdős Fanni
Fördős Réka
Király Dorina
Laffer Lúcia
Sándor Vivien
8    8.a. osztály    52
Körmendi Ferenc
Nagy Péter
Zierer Krisztián
Balogh András
Zalán Balázs
9    8.b. osztály    48,5
Francz Réka
Németh Dalma
Rozs Lóránt
Szigeti Petra
Gecsényi Alexandra
10    7.a. osztály    45
Kajtár Gergő
Szekeres Attila
Varga Cintia
Németh Petra
Csikesz Viktória

-hirdetés- -hirdetés-