Tetteivel példát mutat az utána jövőknek abból, hogy hogyan kell kötődni a szülőföldhöz, és mit kell tenni érte. Kovács Imre nyugalmazott dandártábornok ezekkel a kísérő gondolatokkal vehette át a Jánossomorja tiszteletbeli polgára címet, amit legutóbb öt éve osztottak ki.

 

2005-ben köszönthetett utoljára tiszteletbeli polgárt Jánossomorja. Akkor Thullner István történész vehette át városunk elismerését. A cím kiérdemlése nem könnyű feladat. A távol élőknek sok szállal kell kapcsolódnia Jánossomorjához. Jelenlegi életvitelében, lakóhelyén is példamutató élete mellett Jánossomorján is elismerésre méltón kell részt vennie a közéletben.

A Budapesten élő Kovács Imre nyugalmazott dandártábornok 1946-ban, mint telepes család sarja került Mosonszentjánosra. Gyermekkora után katonai pályára lépett és elkerült a településtől. Itt töltött évei azonban mai napig meghatározóak maradtak számára. Sikeres katonai szolgálata után nyugállományban is sokat tett a honvédségért, azonban Jánossomorja iránti kötődése nem múlt el. Évek óta aktív szereplője a helyi közéletnek, az elszármazottak összefogója, a társaskör tagja, helyi rendezvények, szervezetek felelős támogatója. Sikeres kiállítás és jótékonysági akció is fűződik a nevéhez. A szerény díjazott azonban nem elismerésként, inkább példamutatása ösztönzéseként tekint az elismerésre.
– „Életem egyik legnagyobb elismerése, óriási kitüntetés de cselekvést is jelent. Sok tervem, szándékom van Jánossomorján, amihez könnyű itt társakat találni ebben a kiváló közegben. Sok javítani valót is látok, most sem rejtettem véka alá például, hogy a főutca egyedi képére, a régi épületekre tűzzel-vassal vigyázni kellene, de egyre több lebontott házat látok, ha ide jövök.”

A díjazottat a helyi Társaskör javasolta a címre. Mint azt a polgármester elmondta, ez a jutalmazott tevékenység annak is a jele, hogy a helyi közélet fejlődésével egyre több jánossomorjai civil szervezet nyújt teret a lakóhelyükért komolyan tenni akaró, lelkes polgároknak. Ez is azt jelenti, hogy ezeket a szervezeteket a városnak akár erőn felül is támogatnia kell, mert belőlük nőhet ki Jánossomorja jövője, fejlődése és otthonossága – fogalmazott.

Az ünnepélyes átadón a Boloct színtársulat és az Alapfokú Művészeti Iskola tanárai léptek fel, egyaránt kiváló előadással. A hagyományosan a Városi Napokon átadott díjak közül idén díszpolgári kitüntetést nem ítélt oda a testület.

-hirdetés- -hirdetés-