23 kilométert tettek meg gyalog a helyi hivők Jánossomorjától Boldogasszonyig, hogy az ottani bazilikához érve Szűz Mária meghallgassa imáikat. Városunkból 34-en, Ausztriából pedig 70-en vállalkoztak az útra szombaton.

 

Burgenland legszebb barokk temploma fogadta  a közel hét órát zarándoklókat. A bazilika a frauenkircheni főtér délkeleti sarkában áll. Az épület egyetlen hajóját kápolnasor övezi, a mennyezetet pedig stukkókeretes festmények díszítik. A főoltár 1700-ban készült, Szent István és Szent László magyar királyok alakja díszíti. A két szobor között, az oltár közepén látható a XIV.századi kegyszobor: a  vidék leghíresebb gótikus madonnaszobra.

A zarándokutat a jánossomorjai egyházközség segítségével a Frauenkircheni bazilika baráti köre( Freunde der Basilika Frauenkirchen) szervezte. „Baráti körünk 3 éve alakult, azzal a céllal, hogy megóvjuk a környék legszebb és leglátogatottabb bazilikáját és hogy felfedezzük a Frauenkirchenbe vezető régi zarándokutakat”.- mondta el televíziónknak Franz Stadlmann, a baráti kör tagja.

Szentpéterről nem csak a helyiek indultak, hanem a busszal ide érkező osztrák zarándokok is, akiket a helyi templomban tartott mise indított útjukra. Jánossomorjáról 34-en Ausztriából 70-en vágtak neki a 23 km-es távnak. Az idő is kedvezett a lelkes zarándokoknak, szerencsére elkerülte őket az eső.

Várbalogon keresztül, földutakon át érkeztek céljukhoz. Frauenkirchenből este már busszal utaztak haza. A zarándoklat részvevői más- más okból tették meg az utat. Van, aki beteg hozzátartozójának ajánlotta fel, van aki az út összekovácsoló szerepét emelte ki és példát venne az osztrák egyházközségektől összefogásukban.

Ezt az útvonalat most járták be először, de a szervezők a jövőben is szeretnének hasonló zarándoklatokat rendezni, minden évbe más városból, de a cél Frauenkirchen marad.

Horváth Lívia

-hirdetés- -hirdetés-