Nyugodt várakozással tekint a következő félév költségvetése elé az önkormányzat. Úgy tűnik a válság nem okozott akkora adóbevétel-csökkenést, mint amire felkészült a városkassza. Bár több ágazatot, így a helyben jelentős élelmiszeripart is sújtja még a válság, várhatóan a második félévben is nyugalomra számíthatunk.

-„A válság miatt adóbevétel csökkenés nem következett be és nem is várható ebben az évben.” A szerdai testületi ülés legfontosabb mondata ez, amit Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke mondott, amikor a főbb adóbevételeket elemezte a féléves költségvetés szempontjából. Ezt tehát azt mutatja, mondta el Dr. Kurunczi Károly, hogy megérte az óvatosság, amikor kevesebb bevétellel tervezett a város, így sokkal biztosabb költségvetés áll most rendelkezésre. Például már 2009 elején legalább 15-20 százalékos csökkenést vártak. (Lásd korábbi cikkeinket itt és itt.) A kedvezően alakult helyzet azonban nem ad okot elbizakodottságra, hiszen a válság még korántsem ért véget. Sőt, több olyan iparágban, ami helyben jelentős, még csak most jelentkezik. A testület a város kiadási és bevételi főösszegét 1.417.765 ezer forintban határozta meg a februári 1. milliárd 358 millió után.

Kényszerű változás

Az ülés szomorú momentummal kezdődött: egyperces néma csenddel, fényképpel és virággal emlékeztek a nemrég, hirtelen elhunyt Szabó Rudolf önkormányzati képviselőről a társak. Ez után a törvényi kötelezettség szerint a választásokig hátralévő rövid időre is új képviselőt választottak a megüresedett helyre. A szabályok szerint az új képviselő a legutóbbi szavazáskor be nem került, de legtöbb szavazatot kapott jelölt lehet. Csontos Attila vállalta az egy hónapig tartó megbízatást és letette az esküt – így már szavazott is a napirendeknél.

Titkos szavazás

A testület tárgyalta még a helyi oktatási intézmények tanévkezdésre való felkészülését. Megállapította, hogy a jelek szerint komoly fennakadások nélkül indul meg az oktatás a héten a helyi iskolákban, óvodákban.

Ezután a képviselők zárt ülésen, titkos szavazással döntöttek a tiszteletbeli polgári címről, amit szeptemberben, a városnapokon adnak át a díjazottnak a szabályok szerint. Díszpolgári jelölés idén nem érkezett.

HT

-hirdetés- -hirdetés-