250 hangszer és 130 mazsorett közös fellépése koronázta meg vasárnap a Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai fesztivált. A több évfordulót is ünneplő, háromnapos rendezvénysorozaton az ételkóstolás, a fúvószene mellett a hagyományos német családi nap is várta az érdeklődőket. A Jánossomorjai Fúvós Egyesületen kívül hat település zenészei és mazsorettjei adtak műsort városunk és a környék lakóinak, de még Illingenből is érkeztek látogatók.

 

Családias hangulatban vette kezdetét az első JáKuGa, azaz a Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai fesztivál péntek este. A szervezők a már nagyobb múltú német családi napot szélesítették ki egyrészt a fúvósegyesület kerek évfordulója okán, másrészt pedig a gasztronómia felé. Wennesz József Károly szervező elmondta, a 45 éves évforduló mindenképpen különleges esemény, de a német családi napon mindig is jellemző volt a német ételek bemutatkozása. Idén ezt nem a nemzeti irányban, hanem a különlegességek felé szerették volna eltolni. Az ünnepléshez az épp öt éves megyei mazsorettszövetség is csatlakozott a Fúvós-Mazsorett Fesztivállal.

Kezdőhangok

A háromnapos rendezvényt a fővédnök, Dr. Kurunczi Károly polgármester nyitotta meg a templomtéren, köszönetet mondva a szervezőknek. A fesztivált Szakács Imre a megyei közgyűlés elnöke is megtisztelte látogatásával. A rövid megnyitó után a Jánossomorjai Fúvós Egyesület 45. éves jubileumi koncertjét hallottuk, majd az egyesület néhány tagjából alakult, és a helyi színpadokon egyre ismertebb Beat Bogarak következett, sajnos már esőben. De a kitartóbbak esernyő alatt élvezhették a rock’n’roll dallamokat.

Ízekre szedve

Sokakat vonzott a több halfajtából készült dunaszigeti halászlé és a középkori étterem kínálata szombaton. A boldogkőváraljai látványkonyha nemcsak az ételekre, hanem valóban a látványra is hangsúlyt fektetett: egy régi bútorokkal berendezett konyhában készült a krumplilángos, a puliszka, és a csülökpörkölt is sok finomsággal együtt. Az ételek mellett pedig a különleges pálinkák és badacsonyi borok kóstolására is lehetőség nyílt. A színpad előtt a Letenyei Fúvószenekar és a Hajdúböszörményi Fúvószenekar játszott, majd dél környékén ismert operett dalokat, magyar nótákat énekelt Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László.

Kultúraidézés

Délután német kultúra kapta a főszerepet a hagyományosan a helyi német családokat összetartó, és a német kultúrát a város lakosaival megismertető német családi napon. Több érdeklődőt kicsalogatva fellépett a Hegyeshalmi Hajnalcsillag énekkar és a Dunaharaszti Fiatal Svábok Egyesületének táncosai, akik már visszatérő vendégként álltak a jánossomorjai közönség elé az idén már negyedik alkalommal megrendezett Német Családi Napon. Janda Jusztina Pollák Ferenczongorakíséretével német dalokat énekelt, és láthattuk a Tititá Néptánccsoportot és a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkart is. A műsor zárásaként a Jánossomorjai Fúvós Egyesület kíséretével közösen énekelt a két énekkar a színpadon. A fellépők emléklapot és egy plakettet vehettek át a szervezőktől.
A kisebbeket idén is a Kármentő Egyesület várta kora délután kézműves foglalkozásra, és a helyi önkéntes tűzoltók is kivonultak egy autóval, amibe beülhettek a kicsik, és a tűzoltást is kipróbálhatták. A környékbelieken kívül a németországi Illingenből is érkeztek vendégek a rendezvényre.

Rövid szünet után este hét órától kezdődött a Nemzetközi Fúvós Fesztivál. Az ágfalvai, a dunaharaszti, a hajdúböszörményi, a letenyei, valamint a Kühne Fúvószenekar Mosonmagyaróvárról és a Nagyfödémesi Fúvószenekar is bemutatkozott.  A fesztivál szombati napját a Jánossomorjai Fúvós Egyesület zárta. A négy órás fúvószene után nosztalgia diszkó várta a már trombitaszóra is táncra perdülőket.

Össztánc

A zárónapon, vasárnap délelőtt térzene fogadta a után korán kelőket. Délután pedig igazi fesztiváli hangulatot varázsoltak főterünkre. Egy időben 250 hangszer szólalt meg és 130 majorett követte mozdulatokkal, ezzel teljesen elkápráztatva a közönséget. Wennesz József Károly elmondta, a sok zenészt és táncost mozgató előadások mindig hálásak, hiszen a látványos produkció tetszik a nézőknek. E mellett könnyebbség, hogy a sok zenész segíti egymást, és így tökéletesebb az előadás.

Bár a látogatók száma elmaradt a várttól, a rendezvényt összességében sikeresnek értékelték a szervezők, és a kerek évfordulókat továbbra is hasonló fesztivállal ünnepelnék. Most is sok támogatója akadt a rendezvénynek. Jánossomorja Város Önkormányzata mellett Újrónafő, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Magyar Énekzene és tánckarok Tanácsa, a megyei önkormányzat, és helyi civilek, cégek is segítették.

H.L. – I-V.V. – H.T.

-hirdetés- -hirdetés-