Az eddigi 13 képviselő helyett nyolcan ülnek majd városunk testületében, a kisebbségeknél pedig ötről négyre csökken a létszám a helyi önkormányzati választások után. Október 3-án ismét dönthetünk városunk vezetőiről.

 

A német mellett idén ismét megalakulhat a cigány kisebbségi önkormányzat is, hiszen a jogszabályban előírt harminc fő mindkét kisebbségnél felvetette magát a választási névjegyzékbe. A kisebbségi önkormányzati választáson kizárólag jelölő szervezetek állíthatnak jelöltet, így itt nem kell ajánlószelvényt gyűjteni.

Önkormányzati képviselőjelölt az lehet, akit a település választópolgárainak legalább 1%-a ajánlott, a  polgármesteri címre pályázónak legalább 3% ajánlása szükséges. „Aki képviselőjelöltként szeretne indulni a választásokon, annak várhatóan 48 darab ajánlószelvényt kell összegyűjtenie szeptember 3-án 16 óráig, aki polgármesterként szeretne indulni a választásokon, annak várhatóan 144 ajánlószelvényt összegyűjtenie és szintén eddig az időpontig leadni.” – tájékoztatott dr. Lóránt István, a Helyi Választási Iroda vezetőhelyettese. – „Az ajánlószelvényeket a választópolgárok augusztus 16-a és 19-e között fogják megkapni.”

Akik a voksolás napján nem tartózkodnak lakhelyükön, igazolással szavazhatnak. Ezt személyesen, vagy meghatalmazotton keresztül október elsején 16 óráig kérhetik. Ajánlott levélben is megtehetik ugyanezt, ám a levélnek szeptember 28-ig be kell érkeznie az illetékes választási irodához.

A választási eljárásról szóló törvényt nemrég módosította a parlament. E szerint az eddigi 72 napról 60 napra rövidül a választási kampány ideje, és ehhez igazodik a jelölt ajánlásának és bejelentésérnek határideje is. A módosítás szerint a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. Változás az eddigi választásokhoz képest, hogy választási kampányt október 3-án 0 óráig lehet folytatni, tehát csak a választás napján lesz kampánycsend.

Október 3-án reggel hattól este hétig lehet majd szavazni a szokásos szavazókörökben, a kisebbségi önkormányzati képviselőkre külön szavazókörben, az Aranykapu Óvoda mosonszentjánosi tagintézményében adhatják le szavazataikat az arra jogosultak. A választás előzetes eredményét október 4-ig kell megállapítani.

I-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-