A római kultúráról tanulhattak a Kármentő Egyesület napközis táborának lakói az idén. A hétfőn kezdődő foglalkozásokon agyagozhattak, szekkót festhettek a falra, de még az szombathelyi hagyományőrzők is segítettek nekik a kor felidézésében. A tábordömpingben azonban nem csak a történelemmel, a tánccal is ismerkedhettek az elmúlt héten a helyi gyerekek.

 

Hétfőn nyolc óra táján huszonhat óvodás és alsós gyermekkel vette kezdetét a Római tábor a Kozma Galériában. Első nap agyagból formálták meg Róma legfőbb jelképét: Romulusz és Rémusz szobrát az anyafarkassal, térképet rajzoltak a nagyobbak, amin bejelölték Rómát. E mellett a fontosabb történelmi eseményekről is szó esett.

Kedden szekkót festettek a” kis rómaiak”.  Ez a falfestési mód annyiban különbözik a freskótól, hogy itt az alkotó már a száraz vakolatra fest. Híres városukról, Pompeiről készültek az alkotások. Szerdától az öltözékekkel ismerkedtek meg, a lányok a polgári viseletet, azaz a tunikát és ékszereket készítettek maguknak. A fiúk pedig az akkori légiósok teljes felszerelésén munkálkodtak. A ruhákat pénteken meg is mutathatták egymásnak, mindenki felvette a már kész öltözékeket. Kis sminkes segítséggel igazi római asszonyokká váltak a kislányok, a fiúk pedig erős és rettenthetetlen harcosokká. Ebben a ruhában nézték végig a Szombathelyről érkező Savaria Legio Hagyományőrző Egyesület tagjainak előadását is, akik képeket vetítettek Rómáról és egyesületükről. A műsor végén felpróbálhatták a páncélzatukat, megnézhették kardjukat és a pajzsukat.

Glázer-Kozma Edit táborvezető elmondta, egy nagyon jó kis csapat jött össze erre a hétre, nagyon ügyesek voltak és lehetett velük komolyan dolgozni. Harmadik alkalommal rendezett történelmi korokat idéző tábort a Kármentő Egyesület. Minden évben más-más kultúrával foglalkoznak a gyermekek. Tavalyelőtt Egyiptom titokzatos világával ismerkedtek, tavaly a görög történelmet tanulták, idén rómaiakká váltak, jövőre pedig saját múltunk felidézését, azaz a honfoglalást tervezik a szervezők. Akkor majd íjászattal, lovaglással várják a kicsiket és nagyokat.

Gála a tábor végén

Előző héten pedig a tánc hasított ki újabb darabot a helyi táboréletből. Az Alapfokú Művészeti Iskola táncoktatója, Máté Andrea rendezett egy hetes tánctábort a kicsiknek a művelődési házban. Itt az iskolában oktatott táncanyagra alapozva dolgozott 14 gyerek. Köztük akadt, aki most kapcsolódott csak be a tánctanulásba, ám remélhetőleg szeptembertől már a művészeti iskola diákjaként folytatja a tánctanulást. Modern és kortárs tánccal egyaránt foglalkoztak a délelőtti és délutáni foglalkozásokon, de külön gyakorlatokat is tanultak, eszköz nélkül, de karikával is. A kortárs mozdulatokkal Varga Beáta vendégoktató ismertette meg a lányokat. Az egy hét eredménye öt új koreográfiát tartalmazó, háromnegyed órás műsor lett, amit pénteken, táborzáró előadáson be is mutattak a szülőknek. A kemény és eredményes munka mellett persze a játék és a szórakozás is bőven szerephez jutott a foglalkozásokon.

Máté Andrea elmondta, nagy öröm számára, hogy ilyen sikeresen zárult a tábor. – „Azt hiszem, ha a gyerekek egy kemény, munkás hét végén azt mondják, hogy még tarthatna egy újabb hétig a tábor, az abszolút siker.” Ez volt az első, zeneiskolai táncoktatásra épülő tánctábor helyben, egyelőre még magánszervezésben. Az Alapfokú Művészeti Iskola azonban, pont a siker miatt akár iskolai kereteket is adhat jövőre a tábornak.

Horváth Lívia – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-