Sárkányokkal is eveztek a Dunán a vízi sportok kedvelői a hétvégén. Mosonmagyaróváron már csütörtökön kezdetét vette a negyedik Voluta Nemzetközi Vízi fesztivál és egész hétvégén versenyek és programok várták az érdeklődőket. A hatvanhárom sárkányhajóban induló csapat között jánossomorjaiak is megmérettették evezős tudásukat.

A vízifesztivált négy évvel ezelőtt rendezte meg először a mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület, egy osztrák-magyar EU-s pályázat projektjeként. A szervezők célja volt, hogy felmérjék, mennyire szeretik az emberek a vizet. Azóta a verseny egyre nagyobb közönségnek örvend, egyre többen vesznek részt az evezésben, aminek különlegessége maga a hajó.

Wlaschits Mirkó, a rendezvény egyik szervezője elmondta: ez a típus azért nagyon jó hajó, mert aránylag könnyű megtanulni evezni. Ami nagyon fontos, hogy a csapat együtt tudjon működni,  tehát az együttevezés rejtelme, szépsége a lényeg. Hozzátette: az evezésnek ezt a formáját  is lehet az igazi nagy magasságokig gyakorolni és fejleszteni.

Jánossomorjáról összesen három gárda indult az AMB színeiben, egy női és két férfi csapat vett részt a megmérettetésen, de sok városunkbeli ült a különböző csapatok hajóiban.

A versenyzőknek egyszerre 250 métert kell evezniük, hármas csapatokban. A cél természetesen az, hogy minél előbb hajózzanak át a célvonalon. A versenyen bármilyen 18 fős csapat indulhatott. Voltak versenyzők a mosonmagyaróvári tűzoltóktól, mentősöktől, de a Duna Takarék, az egyetem, és a mosonmagyaróvári önkormányzat is képviseltette magát. A legviccesebb csapatnév versenyén pedig a Zsírsárkányok biztosan indulhattak volna.

A versenyen szlovákiai és ausztriai csapatok is részt vettek, természetesen Mosonmagyaróvár testvérvárosa, Somorja is indított csapatot.  A kicsit félősebbek természetesen biztonságosabb hajókat is kipróbálhattak. A pénteki eső okozta óriási sártenger sem riasztotta vissza a látogatókat, szerencsére, aki ide látogat, nem fél a víztől.

A sárkányhajózás közel kétezer éves dél-kínai hagyományokra tekint vissza, Európában a nyolcvanas években honosodott meg a sport.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-