Általános iskolás gyermekek számlálják a fecskefészkeket a házaknál városunkban. A felmérésre a madarak drasztikus csökkenése miatt van szükség, hogy a szakértők tudják mennyiből mennyi lett az évek folyamán. A kezdeményezés a helyi madártani egyesületi tagok kezdeményezésére indult.

 

Pár évvel ezelőtt még rengetek fecske élt városunkban, de mára megfogyatkozott számuk. Hogy mennyire, az csak részletes felméréssel deríthető ki. A két helyi iskola hatodikos diákjai vállalták fel azt a feladatot, hogy minden portára bekopogtatva megpróbálják felmérni a fecskék számát. Pusztulásuknak több oka van, például a szélsőséges időjárás és a környezetszennyezés a legfőbb mégis táplálékuk hiánya lehet.

Balsay Sándor a Magyar Madártani Egyesület helyi vezetője elmondta – „A rovarok élőhelyei a trágyadombok, szemétdombok, de ezek most már nincsenek a házaknál. Állatokat nem tartanak a lakók, tehát emiatt a madarak arra kényszerültek, hogy máshová menjenek. A fiókák száma is egyre jobban csökken.”

Vannak, akik nem féltik házaikat a fészkektől, de sok helyen leverik azokat. A piszok ellen is van azonban megoldás. A Magyar Madártani Egyesület műfészkek elhelyezésével próbálkozik, aminek tömeges tesztelését szintén idén tervezik.

2004-ben már volt hasonló számlálás Szentpéteren szintén a gyerekek segítségével. Már ekkor észrevehető volt a fecskefészkek csökkenése. Idén a diákok egész Jánossomorján de Császárréten, Újrónafőn és Hanságligeten is számlálják a madarakat. Az akciót a jövőben is szeretnék folytatni. A helyi tagok kezdeményezésére a Magyar Madártani Egyesület is felfigyelt, ami az idei évet amúgy is e faj védelmének szenteli.

A Magyarországon fészkelő három valódi fecskefaj: a füsti fecske, a molnárfecske és a partifecske. Hosszú vándorlási útvonalaik átszelik a Szaharát, ismert telelő területeik Közép- és Dél-Afrikában vannak. Hazánkban a legveszélyeztetettebb partifecskék állománycsökkenése éves viszonylatban akár 20% is lehet, de a füsti és a molnárfecskéé is 5-7% között mozog. Az őszi és tavaszi vonulás, illetve a telelő területen töltött hónapok alatt a madarakat érő negatív hatások jelentős része közvetlenül vagy áttételesen időjárási gondokkal függ össze.

HL

-hirdetés- -hirdetés-