Vidám hangulatban, fúvószenére táncolták ki a város májusfáját szombat este. A népes közönséget a dallamok és táncok mellett bor és zsíros kenyér is fogadta a szentjánosi templomtéren.

 

Amilyen nehezen állt talpra, olyan makacsul tartotta magát a város májusfája. Az elmúlt hetek viharai miatt karókkal megerősített szálfa most ismét megdolgoztatta a kiemelésére összegyűlt férfiakat. Lelkesítők azonban bőven akadtak, közel száz kíváncsi néző gyűlt össze a téren, hogy élvezzék a kialakult hangulatot és a jó időt. A téren a Jánossomorjai Fúvós Egyesület muzsikált és alapozta meg a jókedvet. A fa kiemelése előtt hagyományosan körtáncot is jártak a vállalkozó kedvűek. A sváb tánclépésekben a szervező Tititá Néptáncsoport fiataljai mellé a helyi nyugdíjasklub szupernagyijai is csatlakoztak. A lelombozódott májusfa fejet hajtott a közönség előtt. A rákötött fehérbor is átvészelte a fent töltött hónapot, a közönség elől azonban nem menekült. A rendezvény aztán vidám nótázással, hangulatos baráti beszélgetésekkel folytatódott, jelezve, hogy az idén tavasszal nem először tartott, főtéri szabadtári programoknak nagy a létjogosultsága Jánossomorján.

Teremtő szándék

A Tititá Néptánccsoport által most másodszor megszervezett városi májusfa-állítás a tavalyinál nagyobb sikerrel zárult, és már jóval többen nyújtottak segítő kezet a szervezőknek. A májusfa hagyománya egész Európára jellemző. Hazánkban főként a lányoknak állítanak fát a legények, de rég ismert, hogy egy-egy közösség saját magának is emel májusfát. A feldíszített szálfa a természet újjászületésének szimbóluma. A néphagyományban a májusfák kidöntését mulatság kísérte, a kidöntés szertartásos elemeként pedig körültáncolták a fát.

HT

-hirdetés- -hirdetés-