Növekedett a segítségre szoruló családok és gyermekek száma a városban az elmúlt két évben, erről tájékoztatták szerdán a képviselő-testületet. De növekedett a segítségre szoruló JSE támogatási igénye is. A labdarúgók ugyanis újra visszatérnének az NB III-ba, amihez 4,5 millió forintot kértek a testülettől – hiába.

 

Sajnos városunkban egyre több család szorul segítségre, olyanok is, akiknek eddig nem voltak komolyabb problémái. Míg a város lakossága érdemben nem változott a két év alatt (6040 illetve 6034), addig 2008-ban 105 veszélyeztettt kiskorút tartottak nyilván, ám ez 2009 év végére 23 fővel bővült. 2008-év végén 98, 2009 decemberében 121 gyermek részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. Egyre több az olyan család él a városban, akik rossz anyagi és lakáskörülményeiken saját erőből nem tudnak változtatni, sőt, sokaknak még a mindennapi tisztálkodás is pénzügyi problémát jelent. A rászorulók többsége helyi család, akik nehéz helyzetüket a válságnak köszönhetik. Az önkormányzat hasonló növekedésre számít ebben az évben is, erre azonban felkészült a város. Mint azt Dr. Kurunczi Károlypolgármester elmondta, az előző évekhez képest emeleték az erre a költséghelyre biztosított keretösszeget, több mint 25 százalékkal. A kiskorúak védelméről a helyi önkormányzat minden év május 31-ig átfogó értékelést készít, amit a képviselő-testület is megtárgyal.

Nem léphet felsőbb osztályba

A testület meglepődött azon, hogy a Jánossomorjai Sportegyesület most 4, 5 millió forint további támogatást szeretne a várostól a labdarúgó szakosztály számára, céljuk ugyanis az NB III-ba kerülés. Jelenleg ugyanis esély kínálkozik a második helyen álló csapatnak a feljebb jutásra, ennek pénzügyi hátterét szeretnék most megteremteni. Az egyesület 12 millió forint támogatást kap az önkormányzattól ebben az évben, ami jórészt a focira fordítódik, és mértéke már eddig is sok vitára adott okot a testületben.

A beadványt Drobnitsch Tamás képviselő, az egyesület korábbi elnöke támogatta, mondván, a csapat fellendülő pályán van, így érdemes őket segíteni a minél nagyobb siker felé. Wennesz József is egyetértett ezzel. Bella Zsolt szerint viszont 2007 elején is hibás döntés volt, hogy a nemzeti bajnoksághoz képest szűkös anyagi helyzet és a rossz szereplés ellenére még egy idényre fent maradt a csapat. Ugyanakkor most sincs kilátás arra, hogy megváltozna ez a helyzet. Szerinte a jelenlegi anyagi körülmények között nem szabad annál többet adni a sportnak, mint amennyit most kap. Meglepő módon a korábban mindig a JSE mellé álló Fazekas Imre most nem javasolta a támogatást. Bár eddigi felszólalásaiból nem erre lehetett számítani, ezt a döntést most ő sem ajánlja a csapatnak. Mint azt Televíziónknak elmondta -“Olyan kabátot ne vegyünk magunkra, ami nem áll jól. Az kell, hogy a célunk legyen, hogy minél több helyi játékos lépjen pályára kék-fehér színekben, ez azonban az osztályváltással távol kerülhet, hiszen az NB III-ban kénytelenek lennénk sok idegen játékost igazolni egy jó színvonal eléréséhez. Akkor támogatom majd a feljutást, ha már az utánpótlás-nevelésünk olyan szinten lesz, hogy jánossomorjai fiatalokból építkezhetünk.”

A JSE 2007 nyarán hagyta ott az NB III-at, a tabella aljáról, de az anyagi lehetőségek hiánya miatt. A polgármester a JTV-nek elmondta, abban sem biztos, hogy az NB-III-as csapatok helyi szereplése több nézőt vonzzana a mostaninál, de bizonyos, hogy sokkal kevesebben látogathatnának el az idegenbeli mérkőzésekre. A testület végül két ellenszavazattal nem támogatta a kérelmet, mondván a költségvetés a kért összeget nem bírja el, de a tagok értelmetlennek is látják a feljebb jutást. Így a JSE focicsapata biztos, hogy osztályt ismétel jövőre.

Egyebek között

Lőrincz György a Fenntartható Fejlődési Program sorsáról érdeklődött, amit nemrég bocsátottak lakossági véleményesre. Lóránt István aljegyző elmondta, nem érkezett javaslat a témában, újratárgyalására, kiegészítésére azonban bármikor sor kerülhet, ha a testület úgy gondolja. A képviselő a téli rossz idő miatt keletkezett sok kátyúra is rákérdezett, szorgalmazva a mielőbbi útjavításokat. Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta, mint minden évben, így idén sem marad el az úthibák megszüntetése, hamarosan várhatjuk az intézkedést.

Elfogadta a testület a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány 2009-es közhasznúsági jelentését is. E szerint a 2001-ben alapított JKK 6.125 ezer forintos mérleg főösszeggel zárt, 5.861 ezer forint saját tőkével. 2009-ben 1.564 ezer forint helyi önkormányzati támogatást kapott, és azt teljes egészében fel is használta, mint arra, célja szerint minden évben törekszik. A JKK a város kultúrális életének támogatását 2009-ben elsősorban a Jánossomorja Televízió és a Jánossomorjai Napló működtetésével és a Jánossomorja Füzetek helytörténeti periodika kiadásával valósította meg. Utóbbi kettő stabil működéssel zárta az évet, a Jánossomorja Televíziónál azonban a válság megtette a hatását, komolyabb hiánnyal zárt a JTV. Ezt a közalapítvány forrásai pótolni tudták, alapozva arra, hogy az új évben már nőttek a JTV bevételei, így várhatóan előteremti a kapott többlettámogatást. A tavalyi év főbb eredményeihez tartozik a 2006-ban alapított Jánossomorja Kultúrájáért Díj átadása, és a sikeres Örökül Hagyva című fotóalbum 2009-es megjelentetése is.

Nemes Csaba ismét felhozta a már egyszer elutasított kérvényét, amiben a szentpéteri templomtéren több parkolóhely létrehozását szorgalmazta. Szerinte két virágtartót áthelyezve máris hat parkolóhelyet biztosíthatna a város a sokszor zsúfolt téren. Kurunczi Károly viszont a mellett állt ki, hogy a templomtérnek nem parkoló a rendeltetése, és ezt szeretné is megtartani, így sem most, sem máskor nem fogja támogatni ezt a kezdeményezést.

Luka János Pusztasomorján is talált parkolópályán lévő témát. A panzió előtti, közterületen épülő megállóhelyekre kérdezett rá, intézkedést várva. A polgármester elmondta, a terület átalakításáról a város mit sem tud, így gyors intézkedést ígért.

Horváth Lívia – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-