Három ország softball, vagyis a baseball női ágának válogatottjait köszönthette Jánossomorja vasárnap. A helyben rendezett Duna Kupán nem sikerült a duplázás a címvédő magyar softball válogatottnak, nagy küzdelemben másodikként végeztünk Szlovákia mögött és Ausztria előtt.

 

Szlovákia, Magyarország és Ausztria. Ezzel a sorrenddel zárult az idei nemzetközi softball Duna Kupa Jánossomorján. A softball a baseball női testvérága, kissé más szabályokkal, más felszereléssel. A három mérkőzés a következő eredményekkel fejeződött be: Magyarország – Ausztria 19-9; Szlovákia – Ausztria 16-1; Szlovákia – Magyarország 19-12. A mérkőzésekről és a szakmai értékelésről itt olvashat bővebben.

A kupa

Maga a Duna Kupa a három szomszéd ország hagyományos versenye. 2010-ben jutott hazánkra a rendezés joga, amit a Jánossomorja Rascals nyert el. A mostani softball forduló után augusztusban a férfi baseball válogatottakat is köszönthetjük majd Jánossomorján. Nem csak baseball és softball mérkőzésekről van azonban szó a kupán belül, több más sportágban, így például küzdősportokban is összemérik erejüket az év során a három nemzet sportolói. A végső, nagy Duna Kupát pedig minden sportág összesítése után hozhatja el az adott ország. Hazánknak korábban már többször sikerült ez a tett.

Utánpótlások

Mint a hozzánk érkező szakemberek elmondták, a Duna Kupa softball fordulójának nagy szerepe van a felkészülésben. Erre jó példa volt a jánossomorjai sportünnep. Két szomszédunk ugyanis sok utánpótláskorú játékossal érkezett hozzánk, készülve a hamarosan kezdődő Junior Európa Bajnokságra. Magyarországon még nincs elég női játékos ahhoz, hogy utánpótlás bajnokságot hozhassunk létre.

Jánossomorján először láthattunk ilyen mérkőzést. Helyben nincs ugyanis elegendő lány egy önálló csapat felállítására, igaz, fiatal lány játékosokból mindig akad nálunk. A szabályok szerint 15 éves korig szerepelhetnek lányok a fiú baseball csapatokban, de utána már önálló softball gárdát ír elő számukra a szabályzat.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-