Tavaly elhunyt karnagyának, Schmidt Mártonnakállított emléket a Jánossomorjai Fúvós Egyesület szombati koncertjével. A 2004-ben a város első díszpolgárává avatott Schmidt Márton a fúvószenekar alapító tagja és több évtizedig vezető karnagya volt. A zenekar ezentúl minden évben megrendezi az emlékkoncertet.

 

A Jánossomorjai Fúvós Egyesület 1965-ben alakult és ettől kezdve Marci bácsi évtizedekig a fúvószenekar karnagyaként működött, de tanítóként és a Művelődési Ház igazgatójaként is tevékenykedett, a település kulturális életének meghatározó alakja volt. 2004-ben városunk díszpolgárává nevezték ki. Karvezetői munkájáért a Landeskapellmeister kitüntetést is megkapta a Magyarországi Német Ének- Zene- és Tánckarok országos tanácsától.

Ismerős dallamok és Marci bácsi kedvencei csendültek fel a szombat esti hangversenyen, mellyel a Jánossomorjai Fúvós Egyesület tavaly novemberben elhunyt karnagya előtt tisztelgett. A tavaszi fellépést idén negyedik alkalommal rendezték meg Jánossomorján, de ettől az évtől kezdve Schmidt Márton emlékkoncertnek nevezték el. A helyi fúvósoknak az este egy kis múltidézésre is okot adott, szép emlékekből pedig természetesen nincs hiány.

Marci bácsi családja meghatódva fogadta ezt a kezdeményezést, és köszönetképp létrehozták a Schmidt Márton emlékdíjat. Varga Alfrédné, Schmidt Márton lánya elmondta: -„Amikor megtudtuk, hogy édesapámról nevezik el ezt a tavaszi hangversenyt, akkor egyből azon kezdtünk gondolkodni, hogy mi módon tudnánk mi is hálánkat kifejezni. A férjemnek jutott eszébe ez a nemes gondolat, hogy díjat alapítsunk. Mindketten pedagógusok vagyunk és tudjuk jól, hogy a fiatalok milyen nehezen végeznek művészeti munkákat.”

A díjjal az ifjú tehetségek támogatása a cél, és minden évben átadják majd a zenekar egy fiatal tagjának. A díjazás egy oklevél és huszonötezer forint anyagi támogatás, annak, akit a fúvósok választanak ki. Idén, első alkalommal Kurucz Kornél érdemelte ki az elismerést. Természetesen a fúvósok is készültek egy kis meglepetéssel. A családnak is és a zenekar minden tagjának Schmidt Márton emlékplakettet ajándékoztak.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-