Boldog és szomorú pillanatai is visszaköszönnek Erdős Gyulánéra keresztszemes alkotásaiból, hiszen a hímzésein mindig látszik, milyen hangulatban alkotta őket. Gyűjteménye legszebb darabjait most a művelődési ház galériatermében nézhetik meg a városlakók.

 

Örömben és bánatban is remek alkotások születtek, ilyenkor mintegy belehímzi érzéseit az ember a munkába. Erről beszélt „Érzések és hangulatok” című kiállítása hétfő esti megnyitóján Erdős Gyuláné óvodapedagógus. –„Szinte terápia jellegű ez a hobbi, megnyugtat, kikapcsol. Sokszor csak arra eszmélek, hogy hajnalodik vagy éjfél is elmúlt, mire abbahagyom. A témák és a sebesség is tükrözi azt, hogy milyen kedvemben készítettem”

A majd negyven főt vonzó kiállítást Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetője köszöntötte – akit rokoni szálak fűznek a családhoz. Ő a megnyitó szavak mellett inkább kérdésekkel faggatta az alkotót. Majd Erdős Gyuláné unokája, Istók András szavalt el egy verset a dolgozó nagyihoz.

Erdős Gyuláné gyermekkora foglalkozik e keresztszemes technikával – egy édesanyjától kapott könyvvel kezdte, mára pedig magas szinten műveli e hobbit. Az alapvetően könnyen elsajátítható technikát az nehezítheti, ha sűrű anyagra, vagy kényesebb fonállal dolgozik a kézműves. Ilyen példák mellett még térbeli alkotásokat, így kisházakat is láthattunk a tárlaton.

Erdős Gyuláné tavaly vette át a stafétát Kőhegyiné Jókúti Edittől, aki akkor szintén hímzésekkel állt a közönség elé. A hagyomány elindítója elmondta, akár tíz évre elegendő számú kiváló alkotó él a környéken, akik mind-mind érdemesek arra, hogy megmutathassák profi munkáikat a közönségnek – legyenek azok kézimunkázók, festők. A kiállító pedig át is adta a stafétát, jövőre az iskola rajztanárát, Kóbor Attilát és nejét várhatjuk a galériába.

A kézimunkák május 14-ig tekinthetők meg a művelődési ház nyitvatartási idejében.

-hirdetés- -hirdetés-