Két jánossomorjai fiatal is részt vett a 11. Balaton Körön. Az április 24-i túrán 204 kilométert illetve egy kisebb távot választva 85-öt kerekezhetett le összesen több mint 1200 kétlábú kétkerekű.

 

A 24 éves Göncz Tamás és Göncz Balázs már nem először kerülték körbe a tavat a több mint egy éve tartó rendezvénysorozaton, Tamás két, Balázs három éve vállalkozik az embert próbáló útra.

A túra reggel hattól este kilencig zajlott Balatonföldvárról indulva és ide is érkezve. A szervezők nem csak a jó fizikumú, gyakorlott kerekesekre gondoltak, 85 kilométeres kis kört, és egyéb rövidítési lehetőségeket is ajánlottak a vállalkozó szelleműeknek. A rendezvény a kezdetektől megcéloz minden korosztályt 13-tól 83 éves korig. Az egynapos tókerülést még 2000. április 22-én, a Föld Napja alkalmából keltették életre. A szervezők célja az egészséges életmód és a természetvédelem népszerűsítése. A táv e mellett egy sportteljesítmények sem utolsó, hiszen a szervezők állandó 18 kilométeres tempót diktálnak. Az utat hat rövid, 20-25 percnyi pihenővel szakítják meg.

Tamás elmondta, idén komolyan készültek a Körre, 30-60 kilométeres távokon gyakoroltak, ám a balatoni túrát és a terepet nem lehet könnyen utánozni. – „A legnagyobb élmény számomra az volt, hogy mennyire segítenek egymásnak a túra résztvevői, milyen jó csapatszellem alakul ki. Amikor nehéz szakaszra érsz, monoton a tekerés és úgy érzed kifulladsz, belőlük is lehet erőt meríteni. Mindenkinek van egy-egy biztató szava a másikhoz. Sőt, nem csak a kerekesek, de a lakosság is nagyon együttműködő, rendszeresen jelezték nekünk a különböző közlekedési nehézségeket, akadályokat.”

A túrán minden fajta kerékpár indulhat, idén sem volt hiány hegyi és városi bringákban, de még velocipéddel is lekerekezte a távot a szakág világbajnoka, Halápi Sándor. Idén a legidősebb vállalkozó közel hetven, a legfiatalabb hét éves volt. A túra évek óta egyre népszerűbb, idén már 1200-an indultak útnak. Magyarországon ekkora távot ennyien még sosem teljesítettek egyszerre. A túrán a hagyományok szerint ezúttal sem hirdettek győztest, a cél előtt bevárták egymást és egyszerre érkeztek be.

A két fiatal évek óta, rendszeresen bringázik, kisebb-nagyobb utakat tesznek környékünkön. Mint mondják, főleg a kikapcsolódás motiválja őket e sportban. Ilyen nagy túrát ezen kívül azonban még soha nem tettek. Jövőre a Fertő-tó körbetekerését tervezik.

HT

-hirdetés- -hirdetés-