Eldobott műanyagpalackok, képeken – a környezetvédelem jegyében telik a második jánossomorjai Mediawave. Már a fesztiválindító csütörtöki kiállítás-megnyitóra is hasonló témával készült több környékbeli amatőr képzőművész. A sorozat egy héten át várja a városlakókat modernt és helyi értékeket ötvöző programokkal.

 

Nem csak a képek témájában jelent meg a korunk szeméttermelésének szimbólumává vált műanyagpalack. Hoffka Helga kiváló kollázsai például magát az anyagot is felhasználták. A témához is kapcsolódó újságcikkek papírjára festett, itt-ott műanyagszirmú, színes virágképek találóan fejezték ki a fesztivál központi témáját, az újrahasznosítást, a környezetvédelmet.

Jánossomorjai és mosonszolnoki amatőr képzőművészek kiállításával vette kezdetét a Mediawave programsorozata városunkban. A tárlatot ifjabb Medgyesi Imre nyitotta meg, míg a második alkalommal megrendezett fesztivált Nemes Csaba, az önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke engedte útjára.  Mindketten kiemelték, a város erejét mutatja, hogy egy civil kezdeményezés ilyen sokszínű és színvonalú programmal tölt meg egy hetet Jánossomorján. A most bemutatott közel negyven kép és több kerámia részben csak erre az alkalomra készült, és a környezetvédelmet dolgozza fel. A mosonszolnoki és jánossomorjai amatőr alkotókörök most először álltak közösen a nagyérdemű elé.

A Mediawave húsz éves múltra tekinthet vissza, elsősorban film és zenei fesztiválként, de városunkban – helyi adottságként – inkább a képzőművészetekre fektetik a hangsúlyt. Persze helyet kapnak nálunk is az utcai zenélések, így a hagyományteremtő szándékkal rendezett pénteki májusfaállításon a Kislaptáros népzenekar húzza a talpalávalót a pavilon alatti Táncház résztvevőinek. Vasárnap pedig az édesanyákat és csemetéiket invitálja a Cintia Wellness Club, majd a pusztasomorjai ovisok néptánccsoportjának bemutatóját láthatják. Utánuk a RizikóFaktor zenekar gyerekdalokkal várja a látogatókat, ezt pedig a közismert, ördögverő bábfigura, Vitéz László követi. Őt a – többek között – Kossuth-díjas Kemény Henrik nyomán dolgozó Forgács István bábművész hozza el hozzánk.

De a film és a kép is szerepet kap: szombaton, a majálison mozizhatnak a helyiek a Cinema Transporterben, válogatva a korábbi évek díjnyertes fesztiválterméséből. Kedden pedig a fotográfia és a természet kapcsolatáról Hossala Tamás fotográfus tart előadást.

Közéleti beszélgetéseken is részt vehetünk, így a családon belül erőszak rejtett világába is bepillanthatunk, de a város fenntartható fejlődése terén is lépne a fesztivál: a helyi nagyobb cégekkel is egyeztetnének a témában.

A fesztivál egészen május 8-ig tart. A programok megvalósítását több helyi vállalkozó mellett oroszlánrészben Jánossomorja Város Önkormányzata támogatta.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-