Nem csak a régi emlékeink megőrzésére, de a fiatalok közösségi szerepvállalására is felhívta a figyelmet a Balassi Bálint Ifjúsági Klub újra megrendezett temetőtakarítási akciójával szombat délelőtt. A klub idén is az önkéntes fiatalok napjához csatlakozott – ekkor országszerte több mint száz településen közel 15 ezer fiatal végzett önkéntes munkát közösségért.

 

A legfontosabb munkákról korábban egyeztettek a fiatalok a régi sírokat védő önkormányzati rendelet alkotóival, hogy az ott meghatározott értékek mentén végezhessenek minél hasznosabb munkát. Így idén tavasszal hét értékes és megmentésre érdemes sírt tisztították meg a szentjánosi temetőben. A fiatalok megküzdöttek a növényzettel, a régi sírokat ugyanis néha annyira benőtte a gaz, hogy elmozdította a sírköveket, eltörte a vaskerítéseket.

Országos akcióban

Az Önkéntes Fiatalok Világnapja alkalmából KÖZÖD! néven indult program öt éve ösztönzi a fiatalokat közösségi önkéntes tevékenységre, és a lakosság figyelmét is felhívja az ifjúság szerepére. Magyarországon április 24-én 15 ezer fiatal vett részt az akcióban, világszerte pedig több millió.

A fiatalok fontosnak tartják a hely örökség védelmét. A klub az egyik első szervezet volt, amely a régi, elhagyatott sírok gondozására hívta fel a figyelmet Jánossomorján, 2005 tavaszán indított, szimbolikus akciójukkal. Azóta már többször is jártak kint, utóbbi két alkalommal már a KÖZÖD! keretében.

Tehetnek érte

A nemrég megválasztott új elnök, Fazekas Zoltán szerint a klub legnagyobb feladat ma, hogy új, fiatal tagokat toborozzon. Az önálló klubhelyiséggel rendelkező társaság vonzerejének azt tartja, hogy erős közösséget adhat a helyi fiataloknak, olyat, ahol a szórakozás mellett tehetnek környezetükért, településükért is. A minden érdeklődőt váró klub idén 10. alkalommal rendezi meg az ifjúsági találkozót, és rendszeres résztvevői a városi programoknak is.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-