A Chopin-évfordulót ünnepelve zárult le az idei bérletes hangversenysorozat Jánossomorján. Közel száz kicsi és idősebb néző volt kíváncsi a mester virtuóz zongoradarabjaira, amik közül háromhoz balett-koreográfiákat is illesztettek az előadók.

A lengyel származású Frederic Chopin születésének 200. évfordulójára emlékezett a bérletes előadássorozat a tanévben utolsó koncertje. Yagi Maki és férje, Németh Gergely zongoraművészek a művész tánczenéiből játszottak el jellemzőbb, vagy virtuózabb darabokat. A hagyományos lengyel táncok, mazurkák, polonézek mellett az ismertebb zongoraműveket is hallhattuk, így a „Forradalmi” etűdöt, a „Perc” keringőt vagy a „Fantasie” impromptu-t.

Három tánccal közreműködnek a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános és Szakközépiskola végzős növendékei is. Ők tanáruk, Salga-Gerencsér Gabriella balettművész koreográfiáit adták elő.

Az előadásra rendszeresen látogatnak nemcsak a helyi nyugdíjasklub tagjai, de a várbalogi, újrónafői klub is. A diákok közt sem csak a helyi iskolások ülnek, Mosonszolnokról is érkeznek nebulók. A programot a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium is támogatja. A helyi fellépésekhez azonban a bérletvásárlókon kívül az Alapfokú Művészeti Iskola és az önkormányzat is hozzájárul. Az előadások meghívásához ugyanis biztosítani kell egy minimális, nálunk 200 fős létszámot, ami Jánossomorján általában nem jön össze – mondta Dravetzky István igazgató. Ezért az önkormányzat támogatásaként az iskola költségvetéséből kiegészítik a fellépők díjait a hiányzó jegyek megvásárlásával. –„Ahhoz, hogy ilyen magas művészi fokon álló előadókat hallhassanak a jánossomorjai zeneiskolások, iskolások, vagy a koncerteken rendszeresen megjelenő felnőtt érdeklődők, bizony legközelebbre is Győrig, Sopronig kellene utazni, ami drága és időigényes lenne. Diákjainknak viszont nagyon fontos, hogy lássanak ilyen szintű koncerteket.” A sorozatban rendszeresen országosan elismert, nívós fellépők érkeztek városunkba, így korábban láthattuk a művelődési házban a Medveczky Ádám vezényelte Győri Filharmonikusokat, az idei tanévben pedig a veszprémi Mendelhssohn Kamarazenekart, vagy  a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncos növendékeit. A bérletes előadások a jövő tanévben is folytatódnak majd, hasonlóan színvonalas koncertekkel.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-