Rábaközből és a Hanságból érkeztek alkotók a Kozma Galériába pénteken. Ángyán Csilla népi iparművész munkái között jórészt térségünkben használt agyagedényeket mutatott be, Nagy Miklós festőművész pedig hansági és rábaközi tájképeket hozott, de érdekesség, hogy a művész korábban mindhárom jánossomorjai templomot is lefestette.

Nemcsak a művészet fontosságát,hanem az emberi kapcsolatok ápolását is jól mutatja, hogy a vártnál sokkal többen voltak kíváncsiak a két rábaközi művész kiállítására. A tárlatot Dr. Nagy József nyitotta meg, akinek gyermekkori barátja Nagy Miklós. A Galéria figyelmét is ő hívta fel a két alkotóra.

Az Acsalagon született festőművész képei között leginkább akvarellel és pasztellal készített alkotásokat találunk, főleg rábaközi és hansági tájakról. De kisalföldi templomokból is készült már sorozata. Képeit  többek között kiállították már Budapesten, Sopronban és Kőszegen is, de Németországban is vendégeskedtek már alkotásai.

Ángyán Csilla fazekas és népi iparművész alkotásaiban a rábaközi hagyományokból, illetve a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből merítkezik. Munkáit egytől-egyig a térségre jellemző korabeli használati tárgyakról mintázta, de használhatóságuk a mai konyhákban sem csökkent.

A Galéria idén tervez még Hansági témájú tárlatot. Szeretnék vendégül látni az Ausztriában élő Gruber Pál festőművész-restaurátort, aki a közelben születettként sokszor festi le a Jánossomorja környéki vidéket. A most nyílt kiállítást április másodikáig nézhetik meg az érdeklődők.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-