Március 15-re emlékeztek péntek délelőtt az óvodások és az iskolások. A legkisebbek az ovis ünneplés után saját maguk által készített kokárdáikat és zászlóikat tűzték ki a Hármashalomnál. Az iskolások a művelődési házban nézték meg a városi ünnepségen is bemutatandó műsort.

Az óvodákban pénteken délelőtt tartották a március tizenötödikei ünnepségeket. A legkisebbek a héten piros-fehér-zöld zászlókat és kokárdákat készítettek, amivel, immár hagyományosan, idén is feldíszítették a város nemzeti emlékműveit.

A jánosi ovisok a Nemzeti Dalt szavalták és közösen énekeltek a Hármashalomnál, így emlékeztek meg az 1848-49-es év eseményeiről. A péteri óvodában az óvó nénik és a kicsik közös műsorral ünnepeltek, itt próbálták játékosabb formában megismertetni a gyerekekkel az akkori eseményeket. A fiúk huszároknak, a lányok pedig csinos menyecskéknek öltöztek, és persze mindannyian kokárdát tűztek.  Ezután ők is a Hármashalomhoz és a Szabadság Emlékoszlophoz vonultak zászlóikkal.

Az iskolások a Balassi Bálint Művelődési Házban ünnepeltek. Az alsó és felső tagozatosok külön-külön nézték meg a Prátser Krisztián és társai, a Tititá néptánccsoport, valamint az iskolai énekkar közreműködésével készített műsort, amit a városi ünnepségen is láthatnak az érdeklődők. A táncjátékra épülő műsorban a forradalom és a szabadságharc legjellemzőbb eseményeit elevenítették fel a szereplők, de a megtorlás és az elnyomás alatt tovább élő szabadság- és magyarságtudat mai napig elérő hatását is láthattuk. Dalokban is megelevenedtek a véres harcok eseményei, de hallhattuk Kossuth Lajos feleségéhez írt levelét is amiben népszerű toborzókörútjáról számol be.

Az általunk megkérdezett iskolás gyerekek többsége tudta, hogy a forradalomra és szabadságharcra emlékezünk március 15-én, ám akadt, aki nem teljesen ismeri az eseményeket. Ők a megemlékezéssel is közelebb kerülhetnek az akkor történtekhez.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-