Hosszadalmas munka vár az ősszel Mosonudvar néven önállóvá váló Újudvarra. A különválás előtt azonban már szabad az út és a folyamat elindítói nem hátrálnak meg a nehézségek elől. A helyiek úgy gondolják, így sokkal több lehetőség áll a település előtt.

A helyiek nehezményezték hogy a város nem foglalkozott kellően a településrésszel. Folyamatosan elmaradtak a fejlesztések, útfelújítások, pedig sok pénz vándorolt a város büdzséjébe az újudvari cégek adóiból. Már 2008-ban felmerült a különválás kérdése, és az elképzelést tettek követték: tavaly áprilisban népszavazáson döntöttek az elszakadásról, azután létrehoztak erre egy előkészítő bizottságot. Januárban a köztársasági elnök is jóváhagyta az újudvariak szándékát. 

A jelen

Jelenleg hosszú, nehézségekkel teli munka előtt áll az újudvari közösség, a lakók és a bizottság tagjainak összefogásával azonban még mindig megvalósíthatónak érzik a működőképes települést.

– “Elő kell készíteni a négy plusz egy fős testület munkáját, hogy minél gyorsabban mehessen az átalakulás. Tudjuk, hogy ez egy hosszadalmas folyamat lesz tele nehézségekkel, ám kellő összefogással létrejöhetnek a megfelelő intézmények és működőképes lehet a település.” – mondta el az Kurucz Attila, az előkészítő bizottság egyik tagja. Ahhoz hogy ez megvalósulhasson, gondoskodniuk kell még óvodai, iskolai nevelésről, egészségügyi ellátásról, valamint a közutak fenntartásáról.

Feladatok a jövőben

A bizottság tagjai Mosonudvar vezetését sem szeretnék a véletlenre bízni, ezért már idejében gondoskodnak hozzáértő polgármester-jelöltről is. Olyan szakembert keresnek aki tapasztalattal, gyakorlattal bír, az sem baj ha az illető nem helyi. Szóban és újsághirdetésben is kerestek már jelöltek, a mai napig már közel húszan jelentkeztek a poszt betöltésére az ország minden tájáról. A végleges döntés azonban a lakók kezében van, ugyanis népszavazáson dönthetnek a polgármester személyéről.

A legnehezebb feladat akkor vár a bizottságra, amikor Mosonmagyaróvárral a vagyonmegosztásról kell majd tárgyalnia. Az Újudvariak azt mondják, ha nem tudnak megegyezni, akár perre is viszik az ügyet.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-