1 milliárd 358 millió forintra tervezték a város 2010-es költségvetését a szerdai képviselőtestületi ülésen. A város az előző évinél 300 millióval több bevétellel és 120 milliós pénzmaradvánnyal zárta a 2009-es évet. 2010-ben azonban ismét szigorúan gazdálkodik majd az önkormányzat, hiszen például állami normatívából 45 millióval kevesebb érkezik hozzánk 2010-ben.

Luka János, a pénzügyi bizottság elnöke értékelésében elmondta, 2008-ban 1.054 millió forint volt a város bevétele, 2009-ben pedig 1.354 millió. A szokatlanul nagy emelkedés egy részét például az iparűzési adóban kereshetjük, de a város pályázati győzelmei is jelentős szeletet foglalnak el az összegben.

60 millióval több

Az iparűzési adóbevétel 2009-ben kellemes meglepetéssel szolgált. 330 milliós bevételt terveztek, ehhez képest 366 millió érkezett a kasszába év végéig. 2010-re ezért 360 milliós bevételt tervezett a város, miután tárgyaltak a nagyobb helyi cégekkel arról, a kilátások alapján milyen évre számítanak. Így alakult ki az a kép, hogy a tavalyihoz hasonló teljesítéseket céloznak meg a helyi cégek. A Hipp Kft.-nél például 2009-ben 10 százalékos csökkenés jelentkezett, ezt jósolták előre a cégnél az idei évre is. A helyi Leier üzem az eddigi kilátások szerint szintén a 2009-es évihez hasonlóan teljesít majd.

Soha nem maradt ennyi

A biztonságérzetet növeli, hogy míg 2008-ban 28 millió forintot tett ki az önkormányzat pénzmaradványa, addig 2009-ben ez az összeg 120 millióra kúszott fel. Ez a rendszerváltás óta létező önkormányzat valaha volt legnagyobb pénzmaradványa.

A különleges kiadásokra elkülönített költségvetési tartalékot magába nem foglaló pénzmaradvány azonban hamar elolvadhat, mondták a képviselők. Az év közben jelentkező különböző projektek, pályázatok lefoglalhatják az összeg egy részét, de jelentősen csökkent a kapott állami normatíva is.

Pótolható a kiesés

Idén – a tervezett, 5 százalékos inflációval együtt – 45 millió forinttal kevesebb folyik be az állami normatívából a városkasszába, mint tavaly. Ez a hiány főleg az oktatási feladatokat megillető összegeknél jelentkezik, itt mintegy 22 millióval kevesebbet kapott az államtól a város. De a normatíva csökkenés érinti például az általános, kulturális célokra fordítható összegeket és a lakossági közigazgatást is. Előbbit 8, utóbbit 2 millió forinttal. Ez a csökkenés várhatóan nem okoz majd megszorításokat, színvonalcsökkenést például az oktatás terén, a hiányzó összeget saját zsebéből pótolja majd a város.

Annyit azonban bizonyára jelent a kiugróan magas, lekötetlen pénzösszeg, hogy nőhet az önkormányzat mozgástere, és a feladatok ellátásban nem várható kényszerű csökkentés, utalt rá a JTV-nek Dr. Kurunczi Károly polgármester.

Meghúzott nadrágszíj

Ennek ellenére idén is szigorú gazdálkodást irányzott elő a város, bár most nem hangzott el a tavalyihoz hasonló féléves moratórium a támogatások terén. 2009-ben ugyanis a város féléves bevételeitől tették függővé, hogy a támogatásként nyújtott összeg második felét, vagy csak annál kevesebbet adhatnak a szervezeteknek, intézményeknek. (A felezésre tavaly sem került sor.)

Mondhatni hagyományosan utaltak a Jánossomorjai Sport Egyesület évenként megismétlődő, – és rend szerint segítségnyújtással záruló – pótköltségvetési kérelmeire, ismét aláhúzva, hogy nem tudnak többet adni év végén sem az év elején odaítélt összegnél…

Az egyesületektől, intézményektől, civil szervezetektől költségvetési támogatásra beérkezett igények idén 16 millióval lépték túl a költségvetés kereteit. Ilyen mértékű túlzott igénylésre 19 éve nem volt példa, tette hozzá Dr. Kurunczi Károly polgármester, ezért aztán fájdalmas szigorúsággal ítélkeztek a kérelmek felett.

Idén a fő cél a vízbázis kiváltása lesz, minden más fejlesztés, beruházás a bevételektől függ, közölte a polgármester. A 2010-es bevételek azonban teljes egészében csak szeptemberben, esetleg még később, az év végén látszódhatnak majd igazán. Ezért minden érintettől nagy fegyelmet kért Kurunczi Károly.

Végül a város költségvetésének kiadási és bevételi főösszegét egyaránt 1 milliárd 358 millió forintban állapították meg a képviselők.

Ifjúságpolitika

Több más mellett döntött a testület a mandátum utolsó évének munkatervéről is. Ebben a válsztásokra való felkészülés mellett az iskola és óvoda intézményvezetői kinevezése és – augusztusan – a város ifjúságpolitikai koncepciójának tárgyalása, létrehozása is szerepel.

Függetlennek maradni

Az önkormányzat a közelgő március 15-i ünnepség kapcsán határozatban szögezte le, hogy a városi ünnepségeken nem biztosít lehetőséget politikai tömörüléseknek arra, hogy a városi megemlékezések keretein belül, azzal együtt jelenjenek meg, helyezzék el koszorúikat, tartsanak beszédet. Erre módot kínál nekik természetesen, akár közvetlenül az önkormányzati ünnepség után, ha kell, kért segítséget is nyújtva a lebonyolításban. A kinyilatkoztatásnak azonban azért látták szükségét a testület tagjai, hogy ezzel is hangsúlyozzák az önkormányzat politikai függetlenségét. A testületben – az első önkormányzati ciklus óta – kizárólag független jelöltek kaptak helyet. Az ülésen elhangzott, többen úgy látják, a jól működő jánossomorjai önkormányzat egyik kulcsa ez.

A kiinduló dilemmát az okozta, hogy a város tavalyi, október 23-i ünnepségén két helyi politikai szerveződés is szeretett volna részt venni a koszorúzáson.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-