A multikkal szemben a kisvállalkozások védelmét is fontosnak tartja a JOBBIK Magyarországért Mozgalom. Erről beszélt a párt szombati, jánossomorjai fórumán Balczó Zoltán Európai Parlamenti képviselő, aki az ismét jelöltként induló Takács Krisztiánnal érkezett. Az áprilisi országgyűlési választásokat megelőző kampányidőszakban elsőként a JOBBIK látogatott városunkba.

Talán az előadó személye miatt is inkább a józan érvelésé volt a főszerep az összejövetelen az időközi választásokon előtérbe került populáris szózatok helyett. Ez a párt most ismertetett politikai programjának tisztázását is segítette.

A multik

Balczó Zoltán Európai Parlamenti képviselő szerint eddig mindegyik kormány az Unió által is túlzottnak tartott előnyöket adott a multi cégeknek. – „002 és 2008 között 32 milliárd euró hasznot vittek ki ebből az országból, eddig mindkét kormányzópárt őket támogatta. Az EU-tól még engedményeket is kértek, hogy egyébként tiltott módon különleges engedményeket tehessenek a nagy cégeknek.”

A JOBBIK választási programjában a hazai kisvállalkozásokat is védené, mondta el Takács Krisztián, a párt országgyűlési képviselőjelöltje. – „Leszögezném, hogy mi nem multi ellenesek vagyunk. A tisztességes szándékkal érkezőket szeretettel látjuk, de azokkal, akik kiszorítják a magyar vállalkozásokat, szembe fogunk szállni. Fontosnak tartom, hogy az adóterhek egyenlően oszoljanak meg   tarthatatlan, hogy amíg egy magyar gazda szinte az adóterhekbe bukik bele, addig egyes multi cégek akár tizenötéves adókedvezményeket is kapnak.”

Kamatengedés

A JOBBIK határozottan tenne az ország fejlődésének akadályát jelentő nagy államadósság ellen is. Balczó Zoltán szerint nem jelentheti a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalást, ha továbbra is nyögjük az adóságot. Tárgyalásokat kell kezdeni ennek részben elengedéséről, átütemezéséről. Mint mondta, Bulgária és Lengyelország a rendszerváltáskor elérte, hogy kölcsöneinek felét elengedjék. Magyarország azóta már közel 6 ezer milliárd forintot fizetett ki az akkor felvett hitelre. – „Azt mondják, akkor elúszott a lehetőség, de ezt ma is meg lehet tenni, hiszen eddig húztuk. De be kell látni, az ország akkor léphet a fejlődés útjára, ha ezeket a hiteleket felszámoljuk. Ha akkor visszamondjuk most 6 ezer milliárd forint lenne a kasszában. Évente 1200 milliárd forint a hiteltörlesztés, érzékeltetés képpen az M0-áson emelt mogyoródi híd 62 milliárdba került.”

A célok között szerepel még a hazai termőföld hosszú távú védelme, és a politikusbűnözés, a korrupció elleni fellépés is. A párt az ilyen eseteket minősítettnek tekintené, azaz súlyosabban büntetné és eltörölné a mentelmi jogot is.

Mi a cigánybűnözés?

Elhangzott egy fiatal lány levele is, akinek 92 éves nagymamáját az Ózd melletti Hetésen nemrég kirabolták, és úgy megverték tizenéves cigány fiatalok, hogy később belehalt sérüléseibe. A párt tenne a nem nemzetiségi, inkább szociális, társadalmi problémának minősített cigánybűnözés visszaszorításáért is. Nemcsak a rendvédelem megerősítésével, hanem az oktatás átalakításával is.
Egy adott szociológiai, kulturális háttér kitermeli a bűnelkövetők egy típusát és az arányokat. Ez a jelenség tapasztalható meg igen sok hazai roma közösségben – utalt rá Balczó Zoltán. – „Nem a becsületesen élő cigány állampolgárokkal van baj, hanem azzal, hogy a cigányság nagy része olyan közegben, olyan társadalmi berendezkedésben él, ami kitermeli ezeket az elemeket.” Mint mondta, a cigánybűnözés kifejezést nem általános értelemben használják, tehát nem minden cigány bűnöző, de vitathatatlan, hogy a hazai cigányság nagy részére jellemzőek a fenti körülmények. A cigány fiatalok is azért választják a tanulás helyett a bűnözés útját, mert azt látják, hogy ezzel lehet érvényesülni. Az eddigi felzárkóztató programok a túlzott liberális szemlélet miatt nem hatékonyak. Ehhez nem csak a bűnmegelőzés, hanem a nevelés-oktatás területét is át kell alakítani

Helyben is siker

A több mint ötven főt vonzó fórum két vendége pártjuknak 14 százalékos eredményt jósoltak az országgyűlési választásokon. Mint mondták, országszerte nagy lelkesedést tapasztalnak: Jánossomorján például pár nap alatt több mint 200 szavazócédulát gyűjtöttek össze, a legutóbbi időközi választás óta több mint száz aktivista jelentkezett a térségből.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-