A jánossomorjai óvodával épített kapcsolat is segítheti a nagyfödémesi magyar óvodát. A helyi tapasztalatok segítségével színvonalasabbá tennék az oktatást, ami megakadályozhatja, hogy egyre több magyar ajkú szülő írassa szlovák nyelvű óvodába gyerekét. A födémesi delegáció most az óvodák farsangi ünnepségeibe pillantott bele.

A Kislaptáros népzenekar muzsikált az Aranykapu Óvoda farsangi báljain – az elmúlt napokban minden oviban néptánccal és ötletes jelmezekkel farsangoltak a kicsik. A jánosi ovi keddi rendezvényére a nagyfödémesi magyar tannyelvű óvoda pedagógusai is ellátogattak, tapasztalatszerzésből.

Svarda Erzsébet a nagyfödémesi magyar tannyelvű óvoda igazgatója elmondta, évente legalább egyszer sikerül találkozni a két intézmény pedagógusainak. A látogatások a szakmai tapasztalatcserét szolgálják, amit mindkét fél hasznosnak tart. Nagyfödémesen a jánossomorjaihoz hasonló mesepedagógiai programmal dolgoznak, így sokat meríthetnek az itteni módszerekből. Svarda Erzsébet hozzátette: – „Nagy gond a településünkön, hogy sok szülő a szlovák tannyelvű óvodába íratja a gyermekét. A jánossomorjaiakkal élő kapcsolat ebben is segíthet, hiszen ha egyre színvonalasabb magyar meséket, mesefeldolgozást tudunk nyújtani a gyerekeknek, akkor így is segíthetünk a szomorú folyamat megváltozásában.” A kinti magyar szülők számára hangsúlyos, hogy mit tud nyújtani az intézmény, ezért is fontosak a jól működő, modern módszerek – tette hozzá az intézményvezető.

A szakmai tapasztalatcserének indult kapcsolat mára barátsággá érett, az óvónők évente legalább egyszer látogatnak egymáshoz, hogy egymás módszereiről tanuljanak. Magyarországon már régebben folyik a művészetek eszközeivel dolgozó, a témák több rétű feldolgozásán alapuló módszer. Ezt Szlovákiában idén vezették be. Ráadásul a nagyfödémesi ovi szintén a mesefeldolgozást választotta központi elemként, akárcsak a jánossomorjai intézmény. Födémesen három csoport működik, hat óvónővel, de az itthonival ellentétben nincs például dadus a csoportok mellett. Ezt is szeretnék bevezetni – mondta Svarda Erzsébet, de a népi táncház is felkeltette a figyelmüket.

Farsang a pusztasomorjai óvodában

A farsangi bál mindig különleges az itteni ovikban. Mindenhol rendszeresen népi gyermektáncokkal és persze népzenével mulatnak a kicsik a mosonmagyaróvári Kislaptáros népzenekar segítségével. Idén is mindenki beöltözött, még a nevelők, pedagógusok is. A népszerű akcióhősök és mesefigurák, tündérek és varázslók mellett volt, aki helyi érdekeltségű pudingpornak, nyíló virágnak vagy éppen úttörőnek állt. A másik két városi tagintézmény múlt héten tartott farsangi mulatságot. Pusztasomorján például a  tánc mellett egész nap farsangi, vidám játékok vártak a kicsikre péntek délelőtt.

HT

-hirdetés- -hirdetés-