Többször teljesen lezárták a 86-os főút helyi szakaszát a hóátfúvásoktól megrekedt kamionok miatt szombaton. A sor több kilométeresre is megnőtt, még szombat éjjel is egymás után araszoltak a teherautók. A személyvonatok komoly késéssel, de jártak. Az egész Dunántúlon kaotikus a közlekedés. A hatóságok kérik, aki teheti, ne induljon útnak. – Riportunk az álló forgalomból –

Öt kamion áll az AMB előtt az útról lecsúszva. A délelőtt tíz óra tájban érkező hír meglepő, a városon belül szinte semmi sem látszik a kint tomboló ítéletidőből. Sokan neki is indulnak, épp ezért, de aztán fordulnak is vissza. A település utolsó háza után, mintha függönyt húztak volna el, kiömlő lisztként hömpölyög a hó. Mi is visszafordulunk, kimenni a helyszínre lehetetlen. Az AMB üzemtől szinte már Hanságligetig áll a sor a 86-os főúton. Ahogy stábunkkal elhaladunk mellettük, meghökkentő, hogy személyautó elvétve akad köztük. Most érezni igazán, mit is jelent, hogy 2006-óta megháromszorozódott a városon áthaladó kamionforgalom. Az biztos, ma legalább javul az átmenő forgalom olyan csúnya statisztikája. Sokan leszálltak már a vezetőfülkékből, csoportokban beszélgetnek. Az egyik lengyel sofőr, mint a tábla sejteti, Krzystof magyarázza, hogy már hét órája jön, vagyishogy cammog ezen a főúton. Ami előre sejtet, beigazolódik, estére Csornától délre le is zárják a 86-ost, a hókotrók csupán egy sávnyi szélességben tudták járhatóvá tenni a szakaszt. Azt, hogy itt még legalább egy óráig állnia kell, keserű mosollyal veszi tudomásul tőlem. Rádión körbeszól, káromkodik egy internacionálisat, rágyújt egy cigire és kényelembe helyezi magát.

Belekerülő út

Hátulról, a Császárrétre vezető földúton igyekszünk megkerülni a torlódást, hogy a helyszínre jussunk. A helyzet itt sem jobb, a fasorban másfél méter magas buckákat rakott le a szél. A hó füstként hömpölyög át az úton. Azonban nem vagyunk egyedül, több autóval is találkozunk: Valaki Óvárra igyekszik, hogy vonatot érjen el, valaki csak fáért szaladt ki. Az AMB-hez vezető bekötőig jutunk csak, itt a vastag hó alatti tükörjég rajtunk is kifog. Fel is torlódik a kocsisor, de kalákában kitologatjuk egymást. Megjelenik egy traktor is, pár szembe jövő személyautós elmondja, őket ez a munkagép vontatta ki idáig a szántáson át. A vízműtelepnél tovább beljebb nem jutott végül. A konvojjá alakult próbálkozók csoportja visszafordul, mi maradunk. Szemben, a távoli főúton még mindig toporognak a kamionok. Egyszerűbbnek látszik, ha átvágunk a nyílt mezőn, pont szembe hordja ugyanis a havat a szél, és a fasor mögött, az eddig magunk mögött hagyott szakaszon rakja le. Ám a főútra vezető út tisztább, csak jeges. Akár egy csapat őz, mi is nekiindulunk a nyílt térségnek. Szerencsénk van, kiérünk a főútra. Szemben, a keresztnél a hókotró épp méla lesbe helyezkedik. Nemrég végzett az utolsó kamion kirángatásával is, de talán tudja, ezzel még nincs meg a napi norma. Talán meg is lepődik, hogy mi szemből érkezünk, a ködszerű hóból. Egy olcsó jelenet a Hegylakóból.

Bálnák a partra

A kamionok továbbra is harcolnak az átfúvásokkal. A hevesebb széllökéseknél alig méterekre látni. Amikor felkapaszkodom hozzá, a hótolót vezető sofőr elmondja, már órák óta a vontatók kiemelésén dolgozik. A mosonmagyaróvári tűzoltók is itt voltak, de alig-alig tudtak megbirkózni a többtonnás partra vetett bálnákkal. A megrekedt kamionoknak annyi is elég volt, hogy lecsússzanak a padkáról, legtöbbjük nem is ment az árokba. Az útszéli hótól már nem tudtak visszakapaszkodni. Majd gázt ad, elindul felfelé, mert újra megrekedt a kocsisor.

Elindulunk visszafelé, immár a főúton. Itt-ott méter magas hófal a 86-os főút mentén. A sorból helyközi buszok elkeseredett arcai. Sokan órákat várakoztak a sorban ma e szakaszon. A buszjáratok alig, és kiszámíthatatlanul közlekedtek. A település előtt nem sokkal ránk integet Krzystof. Egy óra alatt vánszorgott át a városon. Nem sok telik el, az elfogyó sor újra meghízik, ismét a szentpéteri templom árnyékáig ér. A nap folyamán ez még nem egyszer megismétlődik. Délután fél ötkor újra két kamion akad keresztbe az AMB előtt. Ez a szakasz vagy átkozott, vagy valóban a környék egyik legveszélyesebb pár száz métere.

Még nyitva tartunk

A vasúti közlekedés is akadozott egész nap. Volt, hogy Hegyeshalomban nem tudták megmondani, indul-e egyáltalán vonat Jánossomorja felé. Délután aztán egy hókotró szerelvény tisztította meg a síneket a személyvonatok előtt, így azok, nagyjából fél óra késéssel közlekedtek.

A meteorológia vörös riasztást rendelt el a Dunántúlra, a rendőrség és a katasztrófavédelem kérte a lakókat, aki teheti, ne induljon útnak. Az előrejelzések szerint a szélfúvás csak a késő esti órákban enyhülhet, de kisebb hóátfúvásoktól még holnap is tartanunk kell.

Nem csak Csornától délre rendkívüli a helyzet, a Szigetközben is komoly akadályokat jelent a hó. Koraestére már majdnem a teljes Dunántúl közlekedését megbénította a nagy havazás és a heves szél. Fél hatkor még nem érkezett hír elzárt településről. Sokan félve nosztalgiázhatnak, legutóbb Jánossomorját 1987-ben zárta el teljesen a hó, akkor három napig csak szovjet tankok tudtak élelmiszert hozni a faluba. Utóbbiak, remélhetőleg, most nem jönnek baráti segítésnyújtásra.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-