Döntöttek a Klafszky tagiskola sorsáról a képviselők. Egy most kiírt felújítási pályázat kapcsán úgy határoztak, hosszú távú tervként a szentpéteri diákok is Szentjánosra járnak majd, egy ott emelendő, új épületszárnyba. A péteri iskola épülete ugyanis rendkívül rossz állapotban van, ami hátrányára válik az itt tanuló diákoknak.

Egy rendkívüli testületi ülésen a képviselők is láthatták: a falak nedvességtartalma hússzorosa a megengedettnek a Klafszky iskolában, de már a plafon is beázik. Az épület szerkezete mellett a termek zsúfoltsága, a világítás, az érintésvédelem sem felel meg az előírásoknak. Ezen kívül az ide járó, sajátos nevelési igényű gyerekek létszáma is majdnem a négyszerese a megengedettnek. A rossz felszereltség mellett ez is hátráltatja az oktatást.

Miután az önkormányzati képviselők megszemlélték az 1903-ban emelt tanépületet, meghallgatták a szakértői véleményeket és ez után döntöttek. Egy ellenszavazattal, és tizenhárom támogatással úgy határoztak: Megoldásként új szárnyat emelnek a szentjánosi iskolában, és ide járnak majd a péteri diákok is.

Dr. Kurunczi Károly polgármester hangsúlyozta: – „Reálisan nézve tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a központi iskolában sokkal jobb feltételeket tudunk biztosítani a gyerekeknek, mint a Klafszky tagiskolában. Ez nem pénzkérdés, hanem egyszerűen ténykérdés. Péteren semmiféle felújítással sem tudjuk azokat a feltételeket biztosítani a gyermekeknek, mint amit a központi iskolában.”

Valóban, a diákok számára úgy teremthetnének megfelelő körülményeket, ha a régi, értékes homlokzaton kívül mindent lerombolnának, és új iskolát építenének a helyére. Ez azonban drágább lenne, mint a szentjánosi szárny felállítása, ráadásul akkor sem rendelkeznének sportcsarnokkal, uszodával a diákok, és az SNI-s gyermekek számán sem változtatna az intézkedés. Az új rendszerben természetesen a gyerekeket iskolabusz vinné majd az új tanintézménybe és hozná házig, ígérte a polgármester.

Hogy a péteri tantermek mikor lesz csendesednek el, egyelőre még kérdéses. A testület döntése most egy iskola-felújítási pályázat kapcsán született meg, melyben e tervre 90%-os támogatottsággal 200 millió forint nyerhető. Erre azonban kistérségenként egy pályázat nyújtható csak be. Az állam így a településekhez passzolta az első leválogatást – a kistérség tagjait felháborító módszerrel. Tetszik, nem tetszik, de nekik kell kiválasztaniuk maguk közül, kit támogatnak. A döntés nehéz lesz, hiszen már most hat település pályázna a környékről. A küzdelmet egy független polgármesterekből álló bizottság dönti majd el március közepén. Külön nonszensz, hogy ha az érintett önkormányzatok nem vesznek részt a szavazáson, határozatképtelen a kistérség – világította meg a furcsa helyzetet a polgármester.

Ha továbbjutnánk a házi versenyen, a végleges eredményt októberre várhatná az akkor már újonnan választott testület. De, mint ahogy a polgármester fogalmazott, sikertelen döntés esetén is 2011-ben meg kell oldani a Klafszky helyzetét. A képviselők hangsúlyozták, ha máshogy nem megy, önerőből és a város története során először fejlesztési hitelből. Ezzel generációkra megoldanák az oktatás minőségi és esélyegyenlőségi gondjait Jánossomorján, mondta Kurunczi Károly.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-