Rendőrök látogatják a helyi időseket, hogy tájékoztassák őket a tolvajok, csalók jelentette veszélyekről, és felkészítsék őket a bűnözők leggyakoribb trükkjeire. Az országosan elindult akció Jánossomorján különösen aktuális, hiszen városunkban egyre többen válnak trükkös lopás áldozatává.

Remélhetőleg több helyre előbb ér el a rendőri jó tanács, mint a csalók. De sok idősnek már nem újdonság, amit a rendőrök elmondanak, hiszen sokuk találkozott már becsengető árussal, akik között sok trükkös tolvaj is akad. A rendőrség most ezekre a trükkökre szeretné felkészíteni az időseket, hiszen főleg őket célozzák meg a környéken is egyre többször felbukkanó csalók, besurranó tolvajok.

Most elég gyakori, hogy bekéredzkednek vécére vagy vizet inni. De olyan is előfordult már nemrég Jánossomorján, hogy míg az egyik kint az utcán mutogatja a portékát a lakónak, egy társa hátulról próbál belopózni a házba. Olyan is adódik, hogy egy nem létező nyeremény miatt keresnék fel a nyugdíjasokat, találkozót egyeztetve telefonon. De van, hogy kifigyelik, hová rejtik a kulcsot az elmenő háziak, így jutnak be az otthonokba. Néha az elektromos, vagy a csonttal működő riasztó sem tartja fel őket – ugyanis hivatalos személynek álcázva jutnak az otthonokba.

Gellén Sándor a helyi őrs főtörzszászlósa elmondta, nem biztos, hogy egyszerre teszik is a dolgukat a bűnözők. Sokszor csak feltérképezik a területet egy-egy látogatással. Nemrég egy álrendőr keresett fel egy pusztasomorjai lakót, akitől két évvel ezelőtt loptak el közel 600 ezer forintot az őt megtévesztő csalók. A civil ruhás férfi az eset minden részletét tudta, sőt, jelvénye is volt. Ezért fontos, hogy mindig kérjük el a bekéredzkedő hatósági személyek arcképes igazolványát, és jól figyeljük meg, kit eresztünk be.

Jánossomorján majd hetven lakást keresnek fel a közlejövőben az igazi rendőrök. Arra kérik a lakókat, ne engedjenek be idegent, de igyekezzenek a lehető legtöbbet megfigyelni a bekéredzkedőkről. Átadják a helyi őrs telefonszámát is. A rendőrök az időseket tömörítő helyi szervezeteknél is felhívják a figyelmet az otthonok biztonságra.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-