Január elsejével felszámolta önmagát a jánossomorjai Cigány Kisebbségi Önkormányzat. Erre a vezetők szerint azért kerülhetett sor, mert a helyi romák nem igényelték a szervezetet.

Csabai Gyula a jánossomorjai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke Televíziónknak úgy nyilatkozott a helyi romák gyűlésekre nem jártak, nem lehetett őket közösségi, társadalmi munkára megmozdítani. –„A szervezet által adott pénz és az adomány jól jött volna mindenkinek, de a gyűlésekre nem jártak el, még a csomagokat is úgy kellett kivinni nekik házhoz.” A elnök ugyanis elmondta, rendszeresen adtak ajándékcsomagokat a rászorulóknak. E mellett Csabai Gyula azt tartotta legnagyobb eredményüknek, hogy mikulásünnepséget szerveztek a helyi roma gyerekeknek.

Szerinte hátrányt nem jelenthet a cigányságnak a helyi CKÖ megszűnése, mert eddig sem használták ki nagyon a lehetőségeket. Bár a választásokon sok szavazó volt, ők már nem aktívak. Így a CKÖ 2010-re már állami támogatást sem igényelt. –„Azt vettük észre, hogy sokan szégyellik a cigány származásukat. Sok a vegyes házasság, és aki ilyenben él, inkább letagadja cigány gyökereit.”

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-