A sváb és zenészbál indította az idei farsangi szezont Jánossomorján szombat este. A most másodszor megrendezett mulatságon német néptánc, mazsorett bemutató és az elmaradhatatlan fúvószene fogadta a vendégeket.

Természetesen sváb tánclépések nyitották meg az idei báli szezont. A német nemzetiségi önkormányzat és a Jánossomorjai Fúvós zenekar célja elsősorban a szórakozás, de fontosnak tartják a németség kultúrájának, ételeinek és hagyományainak megismertetését is.

Wennesz József Károly zenekarvezető elmondta, elsősorban a hagyományteremtés a fontos. – „Mindig volt respektje Mosonszentpéteren és Mosonszentjánoson a sváb bálnak és ezt a hagyományt szeretnénk feléleszteni és ezért rendezzük meg most már másodszor az összejövetelt.” Wally János a német önkormányzat elnöke hozzátette, elsődleges céljuk hogy jól érezzék az emberek magukat, de fontos, hogy a vendégek megismerjék a német kultúra ezen részét is, a zenekar zenéjére keringőket polkákat táncolhassanak. Ezért a Tititá néptánccsoport még német táncot is tanított a vállalkozó kedvűeknek. A tradicionális német zenék mellett felléptek a pázmándfalui mazsorettek is.

A vendégek közül sokan érkeztek a szomszédos Ausztriából, főként a hagyományok és a városunkkal való kapcsolat erősítése miatt.  -„Azért szeretek ide jönni, mert sok itt a barátunk, és nagyon sokan beszélnek németül. De én is játszom fúvószenekarban, ami egy kapcsolódási pont a két település között.” – mondta el az Andauból érkezett Rosemarie Lunzer.

A tombolatárgyak között sok értékes ajándékot sorsoltak ki, a fődíj pedig egy élő birka volt. A kék szalaggal átkötött rozmaringcsokrot is hazavihette valaki, ami a magyarországi németség egyik fontos jelképe.

Az idei farsangi szezonban szinte minden hétvégén várja valamelyik szervezet a bálozni vágyókat. Február végéig lesz többek között katolikus farsangi bál, vadász- és tűzoltóbál is.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-