Lehet, hogy megújul, de lehet, hogy költözni kényszerül a mosonszentpéteri Klafszky Katalin Tagiskola a következő években. A rég remélt iskolafelújítási pályázat kiírása még várat magára, pedig az épület mielőbbi korszerűsítésre szorul. Ha erre nem kerül sor, az oktatás színvonala láthatja kárát.

Nem tudni, hány csengetés hallatszik még az ódon falak között a Rákóczi út 51-es szám alatt. Egyre égetőbb ugyanis az iskola teljes felújítása. A Klafszky épülete nem korszerű, az eszközök hiányosak, de a falak például a megengedettnél hússzor több nedvességet tartalmaznak. Nem életveszélyes az épület, de a tanulás, a tanítás körülményei igencsak leromolhatnak, ha minden a jelenlegi állapotában marad. De más gondok is vannak:

Nemes Csaba tagiskola igazgató elmondta: – „Amikor néhány évvel ezelőtt az integrációra sor került iskolánkban, akkor még nem tudtuk igazándiból, hogy mit is vállalunk. Most már azt mondom, van annyi tapasztalatunk, hogy elmondhassuk: Meggyőződésem nekem is és a kollégáknak is, hogy az esélyegyenlőséget nem csak a sérült gyerekeknek kell biztosítani, hanem az egészségeseknek is.”

A tanulást ugyanis hátráltathatja, hogy Péteren van olyan osztály, ahol az integrált, vagyis sajátos nevelést igénylő tanulók a létszám majd 30%-át teszik ki, holott az ideális arány 10 százalék lenne. Az is visszavetheti a haladást, hogy a jobb képességű tanulók közül többen elmennek hatosztályos gimnáziumba, míg az ország különböző pontjairól év közben érkező tanulók kivétel nélkül a Klafszkyban kapnak helyet. Egy összevonás talán az esélyeket is kiegyenlítené. A jánosi Központi Felső Tagozat mellett új épületszárnyat emelnének, és oda költözne át a péteri intézmény.

De korai lenne búcsúzni az osztálytermektől. A péteri intézmény egy sikeres felújítási pályázatban is bízhat. Igaz, idén a Mosonmagyaróvári Kistérségben egyetlen iskola felújítására lesz pályázati lehetőség, és várhatóan nyolc-kilenc intézmény indul a győzelemért.

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: –„Idén sajnos a kistérségen belül csak egyetlen pályázó járhat sikerrel az új szabályozás miatt. Ezt a Kistérségi Tanácsülésnek kell eldönteni, ami azt jelenti, hogy mindegyik érintett, érdekelt polgármester illetve önkormányzat képviselteti magát, vagyis ez valami hatalmas nagy csata és harc lesz.”

A pályázat kiírása is dönthet, felújításra, vagy új épület emelésére nyerhető-e pénzt. Egyelőre azonban még azt sem tudni, mekkora összegre lehet majd pályázni, és az mire lesz elég a péteri iskola számára.

Prátser Krisztián – Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-