Az intenzív, erős vonalkezelés és az egyszerű falusi élet témái jellemzik Horváth Jánosfestőművész, nyugdíjas tanszékvezető főiskolai tanár képeit, melyekből szombaton nyílt kiállítás a Kozma Galériában. A neves művészt több szál is kapcsolja Jánossomorjához, így nem volt nehéz megszervezni a kiállítást.

Bella Sándor, a művész barátja nyitotta meg szombaton a kiállítást, iskolatársak voltak a győri tanítóképzőben. (A megnyitóra még ketten érkeztek a régi osztályból.) Ő és Zalán Lajoshívták meg Jánossomorjára az életműdíjas festőt, Horváth Jánost. A Kozma Galéria vezetőjének, Glázer-Kozma Editnek pedig tanára volt a művész a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, ahol a rajz tanszék vezetőjeként dolgozott.

Jánossomorján azonban most járt először, és televíziónknak elárulta, nagyon tetszik neki a város, a Kozma Galéria kiállítótermét pedig különösen színvonalasnak tartja.
Erre a kiállításra pasztellal festett képeket hozott, amelyek az utóbbi két évben készültek. Saját bevallása szerint a természetben az érdekes tereket, a különleges térábrázolás lehetőségeit keresi, és azt szereti, ahol a rajzolás jut szerephez. Távol áll tőle a színkavalkád.

Horváth János a mai Szlovákia területén lévő Oroszváron született (ma Pozsony városrésze) 1930-ban. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1954-ben. Képein dunántúli tájakat, őrségi portákat, a tevékeny vidéki embereket ábrázolja. A maguk egyszerűségében és természetességében ragadja meg a falusi élet pillanatait.
Ötvenkilenc egyéni kiállítása volt már itthon és külföldön, több szakmai kitüntetés, nívódíj tulajdonosa, köztéri művei is láthatóak néhány magyar városban. A Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep alkotóműhelyének is tagja. Jelenleg az Őrségben, Szalafőn él, de ígérete szerint jövőre újabb tárlattal örvendezteti meg a jánossomorjaiakat.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-