Bár a várt negyven adag eljutott időben a helyi patikába, csupán tíz fogyott el a héten a gyógyszertári forgalomba került H1N1 oltásokból. A gyógyszerészek jövő hétre várják a nagyobb rohamot, addig inkább a maszkok fogytak.

Bár a tervek szerint szerdától már mindenhol kapható lett volna, nehézségekbe ütközött a vakcinák kiszállítása országos szinten. A szerda esti 50 700 adag vakcinához képest az ÁNTSZ kistérségi intézetei ma délutánig összesen több mint 110 530 adag oltóanyagot szállítottak ki a gyógyszertárakba. Ehhez képest Jánossomorjára már időben megérkeztek a vakcinák.

A roham azonban elmaradt, ez feltehetően annak köszönhető, hogy sokan ingyen is hozzájutnak a szérumhoz, így krónikus betegek, a 60 év felettiek, az iskolás korúak, de azok is, akik a veszélyeztetett intézmények dolgozói. De van, ahol a munkahely gondoskodik a vakcináról.
Előbbiekre négymillió adag jut, kétmillót pedig a gyógyszertárak és a vállalatok kaphatnak meg. Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat. A legfontosabb cél, hogy a lakosság 60 százaléka védettséget kapjon, mert akkor már a másik 40 százalék is védettebb a kór terjedésétől.

A patikából eddig inkább a maszkokat vitték, abból legalább 60 darab elfogyott. Jelenleg a normál A+B influenzavírus elleni vakcina, és a C-vitamin hiánycikk a patikákban, remélik azonban, hogy a jövő hétre ez a gond is megoldódik.

A patikában megvásárolható oltóanyag ára kétezer forint alatt lesz.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-