Megóvnák az értékes, öreg síremlékeket a képviselők, bár még nem tudják biztosan, hogyan. A tervezett sírkertek létrejötte még messze van, ám arról már döntöttek: a megnyugtató megoldás megszületéséig tilos megváltani olyan sírhelyet, amin régi, gazdátlan síremlék áll.

Bőven akad gondozó nélkül maradt, többszáz éves sírkereszt a szentjánosi és szentpéteri temetőben. Legtöbbjük német emlék, a hozzátartozók kitelepítésével azonban a sírok is gondozatlanul maradtak. Balsay Sándor vezetésével a településfejlesztési bizottság és a német nemzetiségi önkormányzat felmérte a temetők régi sírjait, hogy megoldást találjon a gondokra. Az elszórtan megmaradt régi sírkövek nemcsak hogy összekuszálják és nehezen járhatóvá teszik a sorokat, de rossz állapotuk miatt gyakran veszélyesek is. Ugyanakkor sok közülük komoly helytörténeti vagy művészeti értékkel bír. Nem egy akad, ami értékes kőfaragó műhelyekből került ide.

Jó váltóval 

Olyannyira, hogy jópár régi sírhelyet, rajtuk az emlékművekkel már meg is vásároltak, a 20 évre szóló, 2500 forintos helymegváltási áron. Ezzel az ügyesebbje akár milliós értékű síremlékhez is juthatott, a felújítás után saját hozzátartozója nevét helyezve el a talapzaton.

Elkezdeni nehéz

A bizottság a szerdai képviselőtestületi ülésen közel ötven, megmentésre érdemes sírt mutatott be, javasolva egy-egy sírkert létrehozását mindkét temetőben – de megvizsgáltatnák a pusztasomorjai sírokat is. A testület támogatta a szándékot, azonban a sírok szakszerű kiválasztása, a sírkert megfelelő elhelyezése hosszabb időt igényel.

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta: –„Legalább három-öt millió forint körüli összeg lenne az, amivel el lehetne indulni, és akkor talán hozzáláthatnánk, mondjuk a péteri temetőhöz, ahol nagyjából húsz megőrzésre javasolt síremlék áll. Anyagi lehetőségeink függvényében persze folytatnánk ezt a munkát tovább, de biztos, hogy három-négy évig el fog tartani a rendbetétel.

Így első lépésben a város befagyasztotta a jelenlegi helyzetet. E sírhelyek megváltása tilos mindaddig, amíg a tilalmat az önkormányzat fel nem oldja. Szerdától tehát csak azokat a sírhelyeket lehet értékesíteni, amin nincs felépítmény. Ezzel a síremlékek átalakítását lehetővé tévő jogi kiskapu bezárult a temetőkben. Ezentúl nem lehet előre vásárolni és így felvásárolni sem a régi síremlékeket, ugyanis csak halál esetén vásárolhat sírhelyet a hozzátartozó.

Szobordöntések

A kertek formáján és helyén még vitatkoznak majd. Szóba került, hogy a kerítés mellé, esetleg egy nagyobb felépítmény köré helyeznék át a köveket. Azt a döntést is meghozta az önkormányzat, hogy szakembereket is bevon majd a munkába. De szóba került a jelenleg alacsony megváltási díj növelése is, amiről várhatóan szintén hamarosan dönt majd a testület. Az ülésen elhangzott, bár Pusztasomorja temetője jól gondozott, és alig van elhagyott sír, a vizsgálatot oda is kell terjeszteni.

Végszóra érkezett

Az omladozó kövek elmozdítása, a sírkövek felújítása mellett azonban más gondok is adódhatnak a kitelepítettek gazdátlannak hitt sírjaival. Matthias Stifter Bécsből érkezett ide feleségével. Nemrég talált rá kitelepített családja egyik sírjára, és tőlünk tudta meg, bizony ez is szerepel a megvédendő, de a sírkertbe helyezendő síremlékek listáján. – „Szeretném, ha a dédnagymamám sírja megmaradhatna, és ha egy mód van rá, ezen a helyen. Hozzátette, hogy meg is váltanánk a sírt újra, hiszen hosszas keresés után találták meg.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-