Az olajlobbi az, ami gátolja a bioüzemanyagok elterjedését. Erről is szó volt azon a nemzetközi rendezvényen, ahol a megújuló üzemanyagok felhasználási lehetőségeit mutatták be a mosonmagyaróvári egyetemen. Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt célja, hogy népszerűsítse a környezetbarát bioetanolt.

Egy bioüzemanyaggal működő autó kevésbé környezetszennyező füstöt bocsájt ki, mint a hagyományos üzemanyagokkal működők. Elterjedésének azonban komoly gátja van, nevezetesen azok a nagytőkések, akik a fosszilis energia eladásában érdekeltek. De a jövőt illetően optimisták a bioetanolt népszerűsítő nemzetközi csapat tagjai, akik több országot bejáró útjuk során Mosonmagyaróváron álltak meg szerdán.

Héjj Demeter a hazai Bioetanol Szövetség elnöke szerint hatalmas lehetőségei vannak a bioüzemanyagoknak, különösen Magyarországon. – Hazánknak nagyon jó adottságai vannak, különösen bioetanolban. Itt nem csak a hazai igényeket tudjuk kielégíteni, hanem exportőrként is felléphetünk, elláthatjuk az EU-s országok egy részét bioüzemanyaggal.”

A biobenzin  gabonából illetve egyéb mezőgazdasági melléktermékekből például kukoricaszalmából vagy akár a fa különböző részeiből készül, a biodízel pedig biológiai eredetű olajos magvakból elsősorban repcéből és napraforgóból. Autóink bioüzeművé alakítása sem nagy feladat. A rendezvényen bemutatott személygépkocsikon egy elektronika avatkozik be az üzemanyag-rendszerbe, ráadásul gyorsan és egyszerűen beszerelhető sőt könnyen át is tehető másik autóba. A szerkezet Európában egyedülálló, egyébként magyar mérnökök találmánya és készítése.

A jövőben egyre több gazda térhet át arra, hogy üzemanyagnak termeljen növényeket. De legalábbis enyhítheti a felvásárlóktól való függését. Dr. prof. Neményi János, egyetemi docens szerint a mai mezőgazdasági rendszer rendkívül hátrányos a gazdák számára. Ez oldódhat a bioüzemanyagokkal. – “A kiszolgáltatottság mérsékelhető lenne. Előfordul, hogy megkötnek egy szerződést egy bizonyos összegre a gazdával, mondjuk a napraforgóra, tonnánként 50 ezer forintért, és utána mégiscsak azt mondják hogy harmincat adnak. Ez előfordul, de mondhatná a gazda azt is, hogy köszönöm szépen, annyit nekem is megér, kipréselem és ezt fogom használni hajtóanyagnak.”

Persze ma ennek a feltételei még különböző gazdasági szabályozok miatt nem adottak. A házilag előállított bioüzemanyagokat ugyanis jelenleg jövedéki adó terhelné, így felhasználásuk tilos.

Petz Brigitta

-hirdetés- -hirdetés-