Két nap, mintegy százhetven fellépő, nyolcszázezer forintos költségvetés, és vagy másfélezer, a somorjai gödörbe kilátogató helyi lakos: számokban körülbelül így lehetne összefoglalni az V. Gödör Napokat.

2005-ben civil kezdeményezésre indult útjára a most ötödik alkalommal megrendezett Gödör Napok. Ekkor a Canto Excolo kórus szeretett volna szabadtéri koncertet adni, ugyanezen hétvégén volt azonban a Radlertag és a  Japán Kulturális és Sportnap, így a szervezők úgy döntöttek, Gödör-napok néven összekapcsolják a három eseményt. A töretlenül nagy sikernek örvendő fesztivált két éve rendezik augusztus 20-án. Azóta a somorjai búcsút és az államalapítás ünnepét hivatott összekovácsolni, és egy minden korosztály számára élvezhető programot szolgáltatni.

Szerda

Cintia Wellnes Club produkciója nyitotta meg a rendezvény szerdai napját. Sikert aratott többek között a gumimaci koreográfia, amit már ismerhetett a közönség a korábbi fellépésekről is, ám az óvári Pulzus TSE lányai sem maradtak alul. A Táncstaféta sztárjai, Behringer Eszter, valamint Varga István és párja Szalai Alexa is sikerrel szerepeltek. A szentpéteri hastáncos lányok is úgyszólván hozták a formájukat. A számukra eléggé alulméretezett színpadon a nem is teljes létszámban jelen lévő Tititá Néptánccsoport három, már ismert koreográfiáját táncolta el a közönségnek.

Az erősebbik nem nagy örömére a Fúvós Egyesület most is a pázmándfalui majorettekkel kiegészülve lépett fel. A lányok rövid szoknyája még a kánikulában is némi visszhangot váltott ki, nemtől függően hol tetszést, hol összevont szemöldököt. A produkcióért cserébe minden esetre nem sajnálta a tapsot a közönség.

Az est sztárvendége Lola volt, aki – elsöprőnek nem nevezhető – sikert aratott, elsősorban a gyermekek körében. Javára legyen írva, vitathatatlanul élő koncertet adott. Felmerülhet a gyanú, hogy a tini lányok sikoltozása inkább a két háttértáncosnak szólt, megcáfolja azonban ezt, hogy sokan álltak sorba autogrammért, az egyébként mosolygós, alig 21 éves lánynál.

A helyi származású Tóth Andris Jánossomorjáról szóló saját dalaival állt színpadra, nem épp a táncos lábakra hatóan. A nosztalgia diszkó azonban felrázta a hangulatot, DJ Blohin és DJ Jakab Feri zenéire a vállalkozó kedvűek, jobb híján, a port rúgták a színpad előtt, egészen a késő hajnali, vagy kora reggeli órákig. A buli sikerét mutatja, hogy kollégája szerint „Jakab Ferit majdnem meglincselték, amikor abbahagyta”.

Csütörtök

A búcsú sokak számára legfontosabb része a pusztasomorjai búcsúi mise, illetve a bor és kenyérszentelés volt. Czank Vilmos kanonok-plébános a hívek és a templomba ekkor hagyományosan bevonuló önkéntes tűzoltó alakulat előtt celebrálta a szertartást. Kiemelte, Somorján különleges jelentősége volt mindig is az augusztus huszadikai ünnepségnek, hiszen a templom védőszentjének, Szent Istvánnak az ünnepe ez. Kiemelte, fel kell kutatnunk, hogy ez az ünnepség mi újat jelenthet a ma magyar emberének. Szerinte, ahogy akkor István is a kereszténységhez fordul a hazát és magyarságot megtartó segítségért és erőért, úgy a ma embere is megteheti ezt, különösképpen Pusztasomorján, ahol a templom védszentjéhez intézheti imáit a hívő. A bor és a kenyér áldása után a templom előtt kóstolhatták meg azokat a gyülekezet tagjai és a kifejezetten erre ideérkezők.

A mise végén Katona Andrea vezetésével Nikházi Árpád, Wittmann Elekné és Katona Réka megkapó előadású prózával és versekkel segített közelebb hozni az ünnep mondanivalóját a helyiekhez. A téren a helyi fúvószenekar is hosszabban muzsikált a kilátogatóknak.

A nap további része már a somorjai gödörben folytatódott. Itt a kicsiket játékosan bevonó interaktív bábszínház is sok gyereket csábított a színpadhoz, de a két nap alatt ritkán volt üres az ugrálóvár, a trambulin, vagy a népi játékok bármelyike. A lovak is kitartóan vitték hátukon a bátrabbakat, de a korábban nagy sikert aratott extrém – „Tekerd magad!” – hinta is folyton pörgött.

A még forróságot és tűző napot tartogató délután öt óra kissé korai időpontnak bizonyult Somló Tamás fellépéséhez. A többek között az LGT-ből ismert előadó olyan slágereket hozott, vagy – ahogy ő fogalmazott – mesélt el, mint a Boogie a zongorán, vagy az Ő még csak most tizennégy, amelyekre azonban meglepő módon senki sem ropta – őt magát kivéve –, talán a rettentő hőség miatt. A fuvola, herfli és szaxofonszólókkal illetve anekdotákkal kiegészített, egyébként félplayback műsor minden esetre az elvárt színvonalat hozta.

A Cintia Wellnes Club a rendezvény második napjára is tartogatott koreográfiákat. A népes közönség most sem volt rest megtapsolni a csillogó ruhákba öltöztetett kis- és nagylányok akrobatikus elemekkel bővített táncait. Ezután a nagyfödémesi Mákvirágok színjátszócsoport állt színpadra, korábbi vidám műsoruk helyett most komoly ünnepi összeállítással. Ők kifejezetten a jánossomorjai ünnepségre készítették verseket, dalokat felvonultató műsorukat. Most is igényes, jól sikerült produkciót láthatott testvérvárosunk ifjaitól a közönség.

Ez után a mosonmagyaróvári Theatrum ad Flexum művészeti csoport két énekese szórakoztatta a közönséget, akiket a felhangzó, nem épp a legismertebb musical darabok nem hoztak igazán lázba. A búcsúi bál létszáma is elmaradt az előző estitől, talán az első nap fárasztotta el a szórakozókat. Ennek ellenére a tucatnyi táncoló pár mellett sokan iszogattak a gödörben.

Gödöröm

A rendezvény kísérőprogramjai is sikeresen zajlottak. A Gödör-napok keretében rendezte meg a Jánossomorjai Kutyaiskola az első jánossomorjai kutyaszépségversenyt, mely szintén sok érdeklődőt vonzott. A fesztivál újdonsága volt még a civil utca, ahol idén már négy helyi civil szervezet mutatta be tevékenységét a lakosoknak, így például megtekinthettük a kerékpáros klub útjairól készült fotósorozatait, de régi Canto Excolo koncertekbe is bepillanthattak. Az éjszaka csillagokat is vizsgálhattak a kíváncsiabbak, de napközben arcfestés, kézműveskedés, és persze bohóc is várta az apróbbakat. Nem elhanyagolható, hogy idén a két sztár fellépő is új része a programnak. A szervezők azonban hangsúlyozzák, elsősorban továbbra is a helyi tehetségeknek és csoportoknak kívánnak fellépési lehetőséget biztosítani.

A rendezvény összköltsége mintegy 800 ezer forintra tehető, melynek 60 százalékát a Jánossomorja Város Önkormányzata, a többit pedig szponzorok, elsősorban helyi vállalkozók adták. Voltak, akik nem pénzben járultak hozzá a rendezvényhez, az önkéntes tűzoltók és a polgárőrség bográcsának tartalma is a kilátogatókra várt. A szervező Lőrincz György elmondta: „Becsléseink szerint két nap alatt körülbelül másfél ezer ember fordult meg a somorjai játszó- és pihenőparkban. S bár mindig van mit csiszolni, a rendezvény sikerét mutatja, hogy ennyien még sosem látogattak ki a fesztiválra.”

Harasztos Emese – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-