Két jánossomorjai kisiskolást is leigazolna a Ferencváros U9-es korosztályos labdarúgó csapata: Takács Balázst és Kajtár Bencét. Utóbbi már korosztálya kezdő csapatában kapna helyet ősztől. A sportegyesület reméli, hogy ha nem is kezdenek fent a kilenc éves gyerekek, de pár edzésre ellátogathatnak, és évente egy-két tornán zöld-fehér színekben léphetnek pályára.

A diákokra a gyermeklabdarúgó-bajnokság országos döntőjén figyeltek fel júniusban, Budapesten. Ide a Nikházi Árpád vezette iskolai focicsapat két korosztályban is feljutott. E héten edzőtáborba is hívták a gyerekeket, ahol a kiválasztott tehetségekkel komoly szakemberek foglalkoztak. A helyi lurkók egy napot edzettek fent, ez alatt mérték fel a tudásukat.

Jánossomorjáról három tehetséges gyermeket hívtak, a csapat tagja volt még Görgics Márk is, aki azonban egy évvel fiatalabb társainál, ezért még nem válogatták be az idősebbek közé.

A három kis focista ezután az MTK–DVTK ligakupa meccset is megnézhette a fővárosban, beszélgethettek az MTK első csapatának tagjaival és természetesen Nikházi Márkkal is.

Az edző, Nikházi Árpád elmondta, az is fontos, hogy a diákok neve bekerült a „nagy kalapba”, így tudnak róluk, figyelni fogják a további haladásukat. Nem várható ugyanis, hogy ilyen kicsi korban sokág elszakadjanak a családtól a gyerekek, de nagy szó lenne az is, ha pár tornán részt vehetnének a profik között, és itthon járnának el edzésekre.

– „Csak az iskolai kereteken belül járnak edzésre jelenleg a gyerekek, de ez kevés lehet a fejlődésük szempontjából. Be kell látni, hogy az iskolai foci nem pótolhatja az egyesületi utánpótlás-nevelést. Oda viszont véleményem szerint több egyéni képzés és több edző kellene: jelenleg egy edző jut a serdülő kor alatti korosztályokra, aki egyben a felnőttek vezetője is.” Az iskolai labdarúgásban jelenleg 45 gyerek vesz részt. Ám jövőre előfordulhat, hogy kevesebb csoportban neveznek, mert ennyit nem tud vállalni az iskola, mondta az edző.

A júniusi országos döntőben egyébként két csapattal szerepelt a városi iskola. Az első (7-8 évesek) és harmadik (12-13 évesek) korcsoportos gyermekek mindkét korosztályban két győzelem, egy döntetlen egy vereségnyi mérleggel zárták a mérkőzéseket, így gólkülönbséggel nem jutottak tovább.

HT

-hirdetés- -hirdetés-