Három évet várni kellett ugyan, de végre alaposan megnézték a képet, és pénteki tárgyalásán felmentették Borsándi Balázst. Mint ismert, a jánossomorjai fiatalembert azzal gyanúsították, ő szerepel egy 2006 szeptemberében, a budapesti tüntetéseken készült fotón. Most az ügyészség is elismerte a látható különbséget.

Mint arról már beszámoltunk, a jánossomorjai fiatalember ellen 2006 szeptemberében a budapesti erőszakos tüntetésen elkövetett garázdaság gyanújával emeltek vádat – egy, az Index hírportálon megjelent fotó alapján. Borsándi Balázst az akkor készült sajtófotók egyikén szereplő, szintén raszta hajú fiatalemberben vélte felismerni egy rendőr, miután egy közösségi oldalról letöltötte a jánossomorjai férfi fényképét is.

“…őt az eseményről készült fényképeken lévő, garázdasággal összefüggésbe hozott egyik személlyel azonosította raszta haja miatt, azonban nyilvánvaló különbségek mutatkoznak (fejforma, fül, orr, áll stb.) a fiatalember és a rendőrség által terhelőnek állított fényképen lévő személy között.”– szerepel a Nemzeti Jogvédő Szolgálat nemrég kiadott nyilatkozatában.

Majdnem hajszálon múlt

A jánossomorjai fiatalember egyébként kint volt akkor a tüntetésen, de csupán kíváncsiskodóként. A képen látható máig ismeretlen személy egyébként a képfelvételen szintén nem követ el bűncselekményt, csupán áll és nézelődik, néhány méterre egy követ dobó személytől. A Budapesten főiskolai tanulmányokat folytató Borsándi Balázs akkor önként feladta magát a rendőrségen, mégis őrizetbe vették és letartóztatták, tíz napot töltött előzetes letartóztatásban. A gyanúsításra először hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt került sor, ami később módosult csoportos garázdaságra.

A két fotó között azonban nyilvánvaló különbségek mutatkoznak, ezt a kirendelt szakértők többszörösen alátámasztották. A bíróság ezért a közel három éve húzódó tárgyalások után, július 24-én, bizonyítottság hiányában felmentette a jánossomorjai férfit. A vádlott védelmét Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, ügyvezetője látta el.

“A perben kirendelt antropológus szakértő sem tudott azonosságot teljes bizonyossággal megállapítani, az ügyészség által kirendelt műszaki szakértő pedig mechanikus képpont-elemzést végzett és nem a morfológiai tulajdonságokat vetette egybe. A védelem egy olyan fényképet is csatolt, amely húsz nappal a vádbeli esemény napja előtt készült: ezen a vádlott barkója borotvált, míg a terhelőnek állított képen lévő személy barkóján hosszú haj látható, képtelenség, hogy a haj ilyen rövid idő alatt ekkorát nőjön” – szerepel a nyilatkozatban.

“Az ész a fontos, az ész a fontos, az ész a fontos, nem a haj.”

Az ügybe már érthetően belefásult Borsándi Balázs a JTV-nek elmondta, az első antropológus szakértő vizsgálata nem hozott kézzelfogható eredményt, úgy egy második szakembert is felkértek. Ebben a körben már 18 ponton is nem egyezőnek nyilvánította a két képet, illetve a két arcot az antropológus.

„– Pénteken már a vádbeszédben is az hangzott el, hogy mentsenek fel és a perköltséget is az állam állja. Nem vagyoni alapú kártérítést a bent töltött napok után kérhetek, de ősszel térünk vissza erre az ügyvédemmel, egyelőre örülök, hogy vége a kálváriának.”

Borsándi Balázstól az ügy lezárta óta senki sem kért elnézést.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-