Pallasz Athénének mutattak be áldozatot Jánossomorján a múlt héten. A helyi hívek gyümölcsöket és virágot ajánlottak fel az istennőnek, hogy megóvja őket a viszálytól és mellettük legyen cselekedeteik során. Mindezt persze csak a helyi gyermek-kézműves tábor lakói tették, aki idén a görög kultúrával ismerkedtek.

Az előző héten az ókori görög kultúra legjellemzőbb tárgyait készítették el a Kármentő Egyesület napközis táborának lakói. A mozik mellett például chitónt is készítettek. Az ókori görög viselet a legnagyobb slágernek számított a több mint harminc időutazó jánossomorjai és mosonmagyaróvári alsós gyerek körében. Az öt nap alatt kerámiákat, fejdíszeket, és festményeket is ügyeskedhettek a gyerekek. A fiúknak persze a győzelmi koszorúkhoz illő harciasabb viselet is készült.

A tábort pedig egy áldozat zárta. Itt Pallasz Athénének kínáltak gyümölcsöket, hogy az istennője megóvja kis híveit az ellenségeskedéstől. Az igazságosság és a jog istennője nem mellékesen a kézművesség felett is uralkodott az ókori pantehonban.

Glázer-Kozma Edit táborvezető elmondta: „Az egyesületünk  tagjaival már régóta gondolkodtunk egy olyan szakmai programról, amely a gyermekeknek segítséget nyújt abban, hogy az emberiség kultúráját, történelmét megismerhesse, de szórakozva, játékosan. Gyakorlatiasságra törekszünk, ezért a mindennapi eszközeiket készíttetjük el velük.”

A táborlakók tavaly az ókori Egyiptommal ismerkedtek, a művészet eszközeivel, és, ahogy idén, közelebb is kerültek a történelemhez, az iskolai tananyaghoz is.

A tábor jövő évi folytatása már egy másik történelemi korba kalauzolja majd a kicsiket, addig azonban táplálkozhatnak az itt hallott sok érdekes történetből, melyekhez saját maguk készítette tárgyak is közelebb hozták őket.

HT – I.-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-