Hátulról, egy karszorítóval támadta meg ápolónőjét egy beteg a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. A jánossomorjai ápolónőt kollégája mentette ki a fojtogatásból, így csak könnyebb sérüléseket szenvedett. A kórház vezetése örül, hogy a trauma ellenére a hölgy nem fordult el az egészségügytől, kis pihenő után újra felvenné a munkát.

Példa nélküli támadást szenvedett el egy – jánossomorjai – ápolónő 29-én, hétfőn, a Karolnia Kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján, vagyis a sokktalanítóban: Az általa ápolt beteg támadt rá hátulról, és fojtogatni kezdte.

Valós életveszélyben

-“Kora délután egy 47 éves férfit hoztak be a mentők mellkasi fájdalmakkal – meséli az esetet Dr. Bodnár Mária orvos, igazgatóhelyettes – Miután az ügyeletes orvos megvizsgálta, kizárta az akut eseményt, és a később történteket igazoló gyanú sem merült fel, hiszen a beteggel jól lehetett együttműködni. A férfi egy infúzió után a betegágyon feküdt. Mellette az asszisztens hölgy injekciókat készített elő egy másik betegnek, háttal a férfinak. A hölgy csak arra lett figyelmes, hogy egy karszorító megy el a szeme előtt és a nyakára szorítódik. Megijedt, de volt annyi lélekjelenélete, hogy megfordult. Szembekerült a beteggel, aki a kezével kezdte fojtogatni. Ő azt hitte kiabál, de nem jött ki hang a száján, csak a férfi szemét látta, ami egyenesen rá szegeződött. Komoly életveszélben volt.”

A hölgy segítségére a szomszédban dolgozó doktornő sietett – aki először azt hitte, a nyöszrögő hang a betegváróból érkezhet. Segítségével sikerült a beteget leszedni az ápolónőről, majd mindketten kimenekültek az ajtón és ráfordították a kulcsot. A férfit aztán a portaszolgálatos biztonsági ember és a gyorsan kiérkező rendőrök hozták ki a szobából, ellenállás nélkül.

A kórház büszke az ápolónőre

Mint az Dr. Bodnár Mária hozzátette: “Az ápolónő nagyon hősiesen viselte a történteket. Nagyon kevesen vagyunk az  egészségügyben, ezért is fontos, hogy e kolléganőnk jelezte, rövid szabadság után folytatni szeretné a munkát. Ettől mi nagyon boldogok vagyunk és nagyon várjuk vissza! Utólag elmondható, az első pillanatokban az ijedség volt nagy, aztán pedig az öröm, hogy nem lett baj. Az érintett kolléganő és a munkatársak egyikének sem jutott eszébe, hogy elmenjenek az egészségügyből. Ezért nagyon büszke vagyok rájuk. Az már kevésbé tesz boldoggá, hogy több, kint várakozó beteg az előttük történtek ellenére azon kezdett el méltatlankodni, hogy miért kell ennyit várakoznia.”

Nem lehet felkészülni

Hasonló eset nem volt még a mosonmagyaróvári kórházban, de a hazai egészségügyben egyre többször fordul elő, hogy támadás éri a dolgozókat.  – “Ezeket igazán kivédeni sem lehet. Ha többen vagyunk, akkor a segítség többkezi, de az agresszióra jó forgatókönyvet kitalálni nem lehet – folytatja az igazgatóhelyettes – De a kórházvezetéssel együtt gondolkodunk azon, hogy hogyan is lehet segíteni, felkészülni hasonló esetekre.”

Nem tudta megmagyarázni tettét

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányságon elmondták, a gyanúsítottat a történtek után rögtön kihallgatták, aki tettére elfogadható magyarázatot adni nem adott. Saját bevallása szerint közepes mennyiségű alkoholt fogyasztott aznap délelőtt, elmeállapotát még szakértők vizsgálják. Az ápolónő a doktornő közbelépésének hála csak könnyebb sérülést szenvedett. A férfi ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult nyomozás.

Hauptmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-