Másodszor is az egykori doborgazszigeti úttörőtábor adott otthont annak a művészeti tábornak, amin a Körzeti Általános Iskola felső tagozatos diákjai vehettek részt. Az egy hét alatt a rajzolás és festészet több technikájával megismerkedtek a gyerekek, rengeteg alkotás készült és nemcsak papírra, vászonra, hanem kövekre és fára is.

Rajzolni, festeni mentek a diákok a művészeti táborba Doborgazszigetre múlt héten. Mindjárt első feladatként szobaplakátot kellett készíteniük, de számos egyéb feladat is várt rájuk.

Kóbor Attila rajztanár, a tábor vezetője stábunknak elmondta: „A tábor környéki tájak ábrázolása a legfőbb feladatunk, főleg Duna-parti tájak, a ceruzától kezdve a pasztellkrétán át, az akrilfestéken keresztül, tempera és akvarellfestékig mindent használunk, tehát teljes palettával részt veszünk a munkákban.”

Különböző rajzolási és festészeti technikákat ismerhettek meg a gyerekek, olyanokat is, amire az iskolában nincs lehetőségük, illetve tantermi körülmények között nem megvalósíthatóak. Készültek a strandról, a tábor házairól is festmények, ceruzarajzok.

A mindennapos festés, rajzolás mellett színes szabadidős programok is várták a gyerekeket, strandoltak Lipóton és Doborgazon, részt vehettek kézműves foglalkozásokon, szabadtéri játékokon, vetélkedőkön is. Kóbor Attila elmondta, hogy a tábor gondnoka többször megdicsérte a jánossomorjai gyerekeket jó magatartásukért, fegyelmezett viselkedésükért.

Németh Réka, a tábor egyik résztvevője eddig csak az órákon és otthon festett, viszont nyolcadik osztály után szeretne olyan iskolában továbbtanulni, ahol rajztudását fejlesztheti. “Nekem nagyon tetszik a Duna látképe és egy fasort és magát a Duna partját fogom lefesteni akrilfestékkel” – mondta.

Az akrilfesték egyébként a legköltségesebb eszköz, amit itt a táborban használnak. Ennek beszerzéséhez önkormányzati pályázaton nyertek támogatást és csakúgy, mint a többi nyári iskolai programra, ide is iskolabuszok szállították a diákokat. A tábor 13 000 forintba került a gyerekeknek.

A 25 kis alkotó között nemcsak jánossomorjai gyerekekkel találkoztunk, hanem Csornáról is érkeztek. A csornai Bendes Viktória elmondta: “Rajzolni szeretek inkább, az embereket annyira nem szeretem, inkább a tájat, a tájképeket szeretem.”

A hétfőtől szombatig tartó táborozás alatt készült munkákból szeptemberben a Központi Iskola aulájában nyílik kiállítás.

I-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-