Jubileumot ünnepelt a nagyfödémesi és jánossomorjai nyugdíjas klub. 1999-ben jött létre ugyanis a két társaság azóta is virágzó barátsága, ami az első lépést volt ahhoz, hogy a két település mára testvérkapcsolatot ápol egymással.

Az Életet az éveknek – Balassi Bálint Nyugdíjas Klub és a Nagyfödémesi Aranyeső Nyugdíjas Klub tagjai tíz éve indították útra baráti kapcsolatukat. Az ötlet még a kitelepítés 50. évfordulóján, 1998-ben merült fel Nagyfödémesen, két tag, a födémesi Matkovics Antalné Ancsi néni, és a jánossomorjai, egykor födémesről kitelepített Vajda Gyuláné Zsófi néni részéről. Nem sokkal később, ’99 május elsején már ott köszöntötték a jánossomorjaiakat. A kapcsolat aztán hamar barátsággá érett, sok közös programot, kirándulást szervezett azóta a két klub.

A tíz éves évfordulót most a művelődési házban ünnepelték. A klubtagokat a két település polgármesterei, Dr. Kurunczi Károly és Gögh Ferenc is köszöntötték. Mindketten hangsúlyozták, hogy a klub tette meg az első, nagyon fontos lépést a mára virágzó testvérkapcsolat felé. A kitelepítés feldolgozásában, és a fájdalom enyhítésében is nagy szerepe volt, hiszen kiváló fórumot kínált arra, hogy az egykor elüldözöttek visszatérhessenek szülőfalujukba, feleleveníthessék a régi baráti kapcsolatokat, emlékeket. A két polgármester ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a két nyugdíjasklubba fiatalabb nyugdíjasokat is bevonjanak. A mára a civil, az önkormányzati és ifjúsági téren is kiváló barátságok pedig hosszú távon biztosítják, hogy a két klub viszonya is megmaradhat.

A két társaság vezetői az ünnepségen kölcsönösen – és hagyományosan – emléklapokkal köszönték meg tagjaiknak a tíz éves jó kapcsolatért tett erőfeszítéseiket. Bár szép számmal akadt, akiknek ezt megköszönhették, azokról sem feledkeztek meg, akik már nem ülhettek az asztaloknál. Rájuk is emlékeztek egy pár meghitt, néma pillanattal.

A két klub tagjai egyaránt műsorral érkeztek az ünnepségre. A nagyfödémesi vendégek a barátság fontosságát hangsúlyozták, mely a kor előrehaladtával egyre fontosabb lesz az ember életében. A jánossomorjaiak inkább a vidám oldalát mutatták meg a nyugdíjas esztendőknek, verseik, dalaik nagy nevetéseket váltottak ki a nézőkből. Mindkét település kórusa fellépett, színvonalas előadásokkal. Az estet aztán nótázás, tánc és hosszú beszélgetések zárták.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-