Az országosnál is magasabb arányban szerzett többséget a FIDESZ-KDNP listája a jánossomorjai szavazatok közül a vasárnapi Európai Parlamenti választáson. Helyben gond nélkül zajlott a voksolás, különleges esemény nem történt.

Az összesített eredmény szerint a FIDESZ-KDNP 937-tal 63,85 százalékot, az MSZP 220 szavazattal 15,01 százalékot, a JOBBIK 207 szavazattal 14,12 százalékot, az MDF 54 szavazattal 3,68 százalékot, az SZDSZ 22 szavazattal 1,50 százalékot, a LEHET MÁS A POLITIKA HUMANISTA PÁRT is 21 szavazattal 1,43 százalékot, a Munkáspárt 5 szavazattal 0,34 százalékot, és az MCF ROMA ÖSSZEFOGÁS PÁRT 1 szavazattal 0,07 százalékot szerzett meg  a jánossomorjai voksok közül.

Ehhez képest az országos eredmények a következőképpen alakultak: FIDESZ-KDNP 56,37 százalék,  MSZP 17,37 százalék, JOBBIK 14,77 százalék, MDF 5,30 százalék,  LMP-HP, 2,60 százalék, SZDSZ 2,16 százalék, MUNKÁSPÁRT 0,96 százalék, MCF ROMA Ö. 0,47 százalék.

Voksán virág

Az MSZP szegfűje alá helyben a hazai átlagnál kissé kevesebben húzták az ikszüket. Amellett, hogy az országos átlagnál magasabb fölénnyel nyert A FIDESZ-KDNP listája a jánossomorjai szavazókörökben, elmondható, hogy a JOBBIK szinte teljesen az országos eredményt produkálta Jánossomorján. A FIDESZ-KDNP így feltételezhetően nem e mozgalomtól vont el szavazókat. Tehát vagy az országosnál jobban mozgatta meg helyben saját szavazóit, mint a többi párt, vagy sokkal inkább az eddig MSZP, SZDSZ, és a kisebb pártok táborából szerzett ikszeket.

Narancsuralom

A FIDESZ- KDNP ezzel 14 képviselőt jutatott az Európai Parlamentbe – köztük a listán negyedik helyen álló Áder Jánost, választókerületünk országgyűlési képviselőjét is. Az MSZP 4, a JOBBIK 3 míg az MDF 1 mandátumot szerzett a 22-ből.

Részvételt nyilvánítottak

Az országban 36,29 százalékos, megyénkben 37.52 százalékos volt a részvételi arány a 19 órás jelentés alapján. Városunk ehhez képest viszont kissé lemaradt, csupán a szavazók 30,93 százaléka ment el a szavazókörökbe. Összehasonlításként 2004-ben mind országos, mind megyei szinten 36,8 százalék körül mozgott a részvételi arány.

Hazai pályán

Jánossomorján különleges esemény nélkül, rendben zajlott a választás. Mozgó urnát két ízben kértek, érvénytelen szavazat is akadt pár. Helyben 21 óra előtt végeztek a szavazatok összesítésével.

Már a délelőtt és a kora délután csendesen zajlott a szavazókörökben. Három óra táján az átlagosan 700 fős szavazókörben nagyjából 150-en mentek el voksolni. Délután három órakor az országos átlagtól (24.09%) 4 százalékkal elmaradóan, 20.29-en járultak az urnákhoz. Ez az eredmény egyébként alig marad el a 2004. évi EU Parlamenti választások e részeredményétől.

A választás minden más tekintetben is a 2004-eshez hasonló, változás csupán annyi, hogy a kettes szavazókör a Polgármesteri Hivatal épp folyó átalakítása miatt kissé szűkebb, szokatlanabb környezetben várta a szavazókat.

Kedves momentumok is akadtak: A hármas szavazókörben a tagok édességgel kínálták meg az elsőként szavazókat – akik egyébkén, szakítva a korábbi évek gyakorlatával, idén nem kaptak semmilyen különleges emléket ez alkalomból.

Az általunk megkérdezett szavazók zöme szigorú állampolgári kötelességének érezte, hogy az urnáknál fejtse ki véleményét. Akadt, aki az európai színtéren való minél jobb magyar érdekképviseletért ikszelt, ám voltak, akik úgy vélték, inkább belpolitikai vélemény-nyilvánítás a június 7-i szavazás.

A nekifutás

Vasárnap reggel nyolckor megnyitották az Európai Parlamenti választások szavazatgyűjtő urnáit Magyarországon. Nyolc párt listájára adhatták le a szavazataikat a választók, mellyel 22 mandátum sorsáról dönthettek. Jánossomorján a megszokott rend szerint, hét szavazókörben zajlott a voksolás. A szavazatszámláló bizottság megállapította a szavazni kívánó személyazonosságát és azt, hogy szerepel-e a névjegyzékben. E dokumentum alapján a városban 4777 választópolgár járulhatott az urnákhoz. Öt máshol lakó kérte, hogy városunkban szavazhasson, míg négy helyi lakos kívánt más településen, egy fő pedig külföldön szavazni.

A választási eredményekről képújságunkból és jövő heti híradónkból is tájékozódhatnak.

HT

-hirdetés- -hirdetés-