Lanczendorfer Zsuzsanna mutatta be édesapjáról írt könyvét a jánossomorjai közönségnek csütörtök este. A 80. Ünnepi Könyvhét rendezvényén a már ismerősként visszatérő néprajzkutató édesapja emlékeit, visszaemlékezéseit, lejegyzett történeteit mesélte el a mintegy harminc érdeklődőnek a helyi könyvtárban.

A „Mindent apámról …” című könyv alapja Lanczendorfer Zsuzsanna doktori disszertációja, amelyben az apjáról és az apjától gyűjtött emlékeket dolgozza fel és ezeket szakmailag értékeli. A könyvben történetek, anekdoták, viccek és mesék mellett dalok is találhatók, amiket Lanczendorfer Károly jegyzett le illetve adott át lányának. Ezek mellett apa és lánya közti beszélgetéseket is találhatunk a tudományos munkában.

A 80. Ünnepi Könyvhét egyetlen rendezvénye volt a városunkban a csütörtöki író-olvasó találkozó. A június 4-8-ig  tartó könyvünnep megyei megnyitóját idén Csornán tartották, ahol Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó találkozott az olvasókkal.

A könyvhét ötlete a Literatura című irodalmi folyóirat főszerkesztőjétől, Supka Gézától származik 1927-ből. Javaslata szerint “az évnek egy napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában.” A könyvnap azóta könyvhétté nőtte ki magát, sőt nyolcadik éve már Gyermekkönyvnapok is szervesen hozzákapcsolódnak.

Az Európában egyedülálló rendezvényen az élő magyar irodalom szinte minden alkotója dedikáló asztal mellé ül és találkozik az olvasóval. A jubileumi könyvhétre és a Gyermekkönyvnapokra idén több mint 230 hazai és határon túli könyves cég 360 könyvheti újdonsága jelent meg.

Iván-Varga Veronika

-hirdetés- -hirdetés-