A dobogó második fokára álhatott Fördős Bence a május 22-én, Csehországban rendezett nemzetközi versenyen. Az Olimpiai Reménységek Válogatója elnevezésű evezős megmérettetésen dubloban indult a mindössze tizenöt éves jánossomorjai fiú.

 

Fördős Bence korábbi eredményeivel (országos 1. helyezés, 2008 ) már kitűnt korosztályából. Tavalyi országos első helyezése után bekerült a Héraklész Bajnoknevelő programba, mely az ország 14-18 év közötti legtehetségesebb sportolóinak nyújt lehetőséget rendszeres edzőtáborokra, hazai és nemzetközi versenyekre, valamint keretedzésekre.  A május elején Szegeden megrendezett válogató versenyen második helyezést ért el, így az ottani harmadik helyezettel dubloban, tehát kettes hajóban indulhatott a múlt hét pénteken, a csehországi Ratcicaban megrendezett nemzetközi versenyen.  Itt saját korosztályában indult, és mindössze 2 méterrel csúszott le a dobogó legmagasabb fokáról, azonban így sem volt csalódott, hiszen ezzel kvalifikálta magát a jövő évi Ifjúsági Európa Bajnokságra.

Célok

Fördős Bence rövid távú célja, hogy július negyedikén az országos döntőn megvédje tavalyi első helyét. Hosszú távon az Ifjúsági Európa-, később a Világbajnokságon, majd a 2012-es Ifjúsági Olimpián szeretne eredményesen szerepelni. A londoni olimpián még nem indulhat fiatal kora miatt, így az ötkarikás szereplésre 2016-ig még várnia kell.

Öccse, Fördős Máté most hétvégén kezdi az idényt, célja, Bencéhez hasonlóan, számára is a tavalyi országos első hely megvédése. Mindketten a Mosonmagyaróvári Vizisport Egyesület versenyzőiként eveznek.

H.E.

-hirdetés- -hirdetés-